Správy

Prvenstvo, ktoré veru alergikov nepoteší: V Bystrici dominujú tieto pele

Alergikov ešte potrápi peľ jelše, ale aj topoľa a jaseňa. Aká je situácia v meste pod Urpínom?

Ilustračný obrázok k článku Prvenstvo, ktoré veru alergikov nepoteší: V Bystrici dominujú tieto pele
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ jelše, jaseňa, drevín z čeľade cyprusovité-tisovité a topoľa. Peľ jelše dosiahol alergologicky významné koncentrácie na celom území SR a miestami veľmi vysoké koncentrácie dosahoval i peľ ostatných spomínaných drevín. Peľová sezóna liesky sa končí. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá koordinácia celoslovenskej peľovej informačnej služby.

„Najvyššiu dennú hladinu peľu jelše zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, a to 102 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, potom v Košiciach a Bratislave. Peľ liesky v najvyšších koncentráciách bol zachytený v Banskej Bystrici, peľ jaseňa v Trnave a v Bratislave. Peľ topoľa sa v najvyšších koncentráciách vyskytoval v Košiciach,“ zhrnula Lafférsová.

V najbližších dňoch by denné koncentrácie peľu jelše mali mať klesajúcu tendenciu, ale na strednom, severnom a východnom Slovensku môžu vďaka transportovanému peľu stále dosahovať alergologicky významné hladiny. Vysoké denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa budú vyskytovať na väčšine územia. Vysoké hladiny má dosiahnuť peľ topoľa a jaseňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM