Stanislav Černák Rôzne

Prvá fáza rekonštrukcie zvolenskej nemocnice: Kompletné informácie o všetkých novotách!

Do prvej fázy rekonštrukcie zvolenskej nemocnice bol okrem geriatrického oddelenia zahrnutý aj celý pavilón centrálneho príjmu. Súčasťou tohto pavilónu je neurologické a interné oddelenie. Ďalej rekonštrukcia biochemicko-hematologického laboratória a rekonštrukcia spoločných priestorov polikliniky.

Ilustračný obrázok k článku Prvá fáza rekonštrukcie zvolenskej nemocnice: Kompletné informácie o všetkých novotách!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala tlačová hovorkyňa spoločnosti AGEL Marta Csergeová, tak do prvej fázy rekonštrukcie patrí predovšetkým vytvorenie centrálneho príjmu pacientov celého spoločného pavilónu, kde sa nachádzajú lôžkové oddelenia, geriatria, neurológia a interné. Moderná klimatizovaná čakáreň s pripojením na wifi a vybudovaným sociálnym zázemím spĺňa všetky požiadavky na komfort a zároveň umožní zrýchliť celý proces vyšetrení pacientov. „Čakáreň je neustále monitorovaná kamerovým systémom, od čoho si sľubujeme vyriešenie problému s bezdomovcami a zvýšenie bezpečnosti pacientov a personálu,“ doplnil ju riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka.

Nachádzajú sa tu non stop otvorené príjmové ambulancie neurologická, geriatrická a interná, ako aj digitálne RTG pracovisko. Vytvorenie centrálneho príjmu zjednoduší pohyb a orientáciu pacientov po pavilóne. Investície do centrálneho príjmu presiahli 200 tisíc eur.

Geriatrické oddelenie

Na prízemí spoločného pavilónu bola v priestoroch bývalej psychiatrie vybudovaná lôžková časť geriatrického oddelenia, kde sa nachádza 23 lôžok. Toto oddelenie spĺňa nároky špičkového lôžkového zariadenia aj v porovnaní so zahraničím. „Našou víziou je, aby všetky lôžkové oddelenia dosiahli túto úroveň. Takýto štandard by mal byť samozrejmosťou v celej nemocnici,“ hovorí riaditeľ nemocnice Jozef Botka.

Investície do tejto časti dosiahli takmer 250 tisíc eur. „Ďalšie lôžka geriatrického oddelenia sú umiestnené na 3. a 4. poschodí spoločného pavilónu, ktoré boli taktiež zrekonštruované. Všetky priestory sú prispôsobené potrebám geriatrických pacientov a personálu uľahčujú manipuláciu s pacientom. Zakúpené boli nové polohovateľné postele s antidekubitárnymi matracmi, vymenené podlahy, rozšírené nové dvere, aby umožnili bezproblémový prechod s posteľami, vybudovaná je aj nová pacientska signalizácia,“ informovala Marta Csergeová. Oddelenie je veľkosťou svojho lôžkového fondu najväčším geriatrickým oddelením na Slovensku. Disponuje kapacitou 92 lôžok, pričom je neustále maximálne vyťažené. Súčasný trend vývoja veku obyvateľstva naznačuje, že ani v budúcnosti tomu nebude inak.

Rekonštruovalo sa aj neurologické a interné oddelenie

Súčasťou spoločného pavilónu je aj neurologické a interné oddelenie, kde boli všetky priestory prispôsobené potrebám pacientov a personálu. Išlo predovšetkým o výmenu počítačových a elektrických sietí, rozšírenie dverí, vymaľovanie, pacientsku signalizáciu. V celom pavilóne je až 90 percent polohovateľných postelí, pričom väčšina z nich je elektricky ovládateľná. V celom objekte je možnosť bezplatného pripojenia na wifi. Preinvestovaných bolo takmer 100 tisíc eur.

Nový digitálny RTG

Do ostrej prevádzky bol spustený aj nový digitálny RTG, ktorého zakúpenie je obrovským prínosom pre pacientov i lekárov. Skráti sa čas na vyšetrenie, zníži sa radiačná záťaž a pacienti už nebudú musieť chodiť po snímky, ktoré doteraz nosili k svojmu lekárovi. Proces digitalizácie najviac ocenia rádiodiagnostici popisujúci nálezy, pretože došlo k výraznému zvýšeniu kvality obrazu. Do prvej fázy rekonštrukcie nemocnice patrí tiež CT prístroj, ktorý bol zakúpený po vstupe holdingu AGEL do zvolenskej nemocnice. Investícia do modernizácie diagnostických prístrojov a postupov presiahla 750 tisíc eur.

Ďalším významným krokom v modernizácii prevádzky nemocnice je rekonštrukcia biochemicko-hematologického laboratória, ktoré bolo do prevádzky spustené vo februári tohto roku. Vynaložené náklady presiahli 200 tisíc eur. Laboratórium spolupracuje s viac ako 200 súkromnými lekármi v širokom okolí a 24 hodín denne vyšetruje vzorky aj hospitalizovaných pacientov. Moderné prístrojové vybavenie, nové postupy práce a kompletná digitalizácia pracoviska prispeli k rýchlejšej diagnostike vzoriek biologického materiálu a tým urýchlili celý proces stanovenia diagnózy.

Ku komfortu pacientov prispela, v neposlednom rade, aj rekonštrukcia spoločných priestorov polikliniky, (vstupná hala spolu s recepčným pultom, schodisko, jednotlivé chodby). Investície do rekonštrukcií spoločných priestorov presiahli 175 tisíc eur.

Nutné opravy stáli ďalších 500 tisíc eur

Ďalších 500 tisíc eur bolo investovaných do nutných opráv priestorov, počítačových sietí, hardvérového a softvérového vybavenia, rekonštrukcií ambulancií, (gynekologická a hematologická), potrebného prístrojového vybavenia oddelení, diagnostických prístrojov, telefónnej ústredne, obnovy autoparku.

Dôležitou súčasťou obnovy nemocnice bola najmä ekonomická stabilizácia, ktorá spočívala v konsolidácii výdavkov a podporení ziskových oddelení, čím bolo zastavené neustále zadlžovanie nemocnice. Samotná investícia bola realizovaná predovšetkým za pomoci materskej spoločnosti AGEL a.s., a aj zo strany BBSK, ktorý sa pri podpise zmluvy v roku 2010 zaviazal, že spätne vráti 30 percent zaplateného prenájmu v podobe investícií do nemocnice.

TU si môžete pozrieť video, kde nájdete zábery zo zrekonštruovaných priestorov.

Prvá fáza rekonštrukcie zvolenskej nemocnice
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM