Správy

Príroda je nevyspytateľná: V ČOV Rakytovce narátali desiatky druhov vtákov, FOTO

Aj v priemyselných areáloch môže byť príroda zaujímavá. Takmer 40 druhov vtákov v areáli čistiarne odpadových vôd by čakal asi len málokto.

Ilustračný obrázok k článku Príroda je nevyspytateľná: V ČOV Rakytovce narátali desiatky druhov vtákov, FOTO
6
Galéria
Foto: Juraj Vysoký

Projekt podpory biodiverzity sa realizuje v spolupráci s Nadáciou Ekopolis už od roku 2017. Aktuálne sa v spolupráci s ornitológom Imrichom Kováčom zo SOS/BirdLife Slovensko zamerali na monitoring vtáčích druhov, ktoré sa v areáli ČOV Rakytovce vyskytujú. Podľa slov programového manažéra Štefana Janča ich narátali až 39.

Prekvapivé číslo

„Počet vtáčích druhov nás milo prekvapil, je to pomerne vysoké číslo vzhľadom na plochu areálu. U väčšiny druhov odborník zaznamenal aj hniezdenie, pričom až pre päť z nich platí, že ich populácia u nás klesá“, povedal na adresu prieskumu Jančo.

V čistiarni odpadových vôd v minulých rokoch inštalovali vyše 20 vtáčích búdok rôznych typov a v roku 2019 aj 50 umelých hniezd pre belorítku domovú. Priaznivé podmienky súvisia aj s výskytom väčších drevín a postupnou zmenou vybraných trávnatých plôch na kvitnúce lúky, kde vtáky nájdu viac potravy.

Zaujímavosťou je výskyt vzácneho sokola lastovičiara (Falco subbuteo), ktorý priestor využíva ako lovné teritórium. Potešila aj prítomnosť strakoša obyčajného (Lanius collurio) a pekne sfarbeného stehlíka konôpku (Carduelis cannabina), pretože tieto druhy v našej prírode ubúdajú, ale aj výskyt ďalších druhov.

Nové opatrenia

Ornitológ pre zlepšenie prostredia navrhol aj niekoľko nových opatrení, napríklad doplnenie krov, ktoré v areáli chýbajú. Avšak množstvo pôvodných druhov listnatých drevín už v rámci projektu vysadených bolo. Stromy a kry postupne vtákom poskytnú úkryt, potravu, hniezdne možnosti a časom môžu pribudnúť aj ďalšie vtáčie druhy.

Areál ČOV Rakytovce sa stal súčasťou medzinárodného konceptu Firemné areály priaznivé pre biodiverzitu (BOP – Biodiversity Oriented Premises), ktorý v slovenskom prostredí rozvíja Nadácia Ekopolis vďaka projektu EÚ LIFE BooGI-BOP.

Niektoré z vtáčích druhov nájdete v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: V ČOV Rakytovce narátali až 39 vtáčích druhov.
6
Galéria
Foto: Štefan Jančo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM