Jakub Forgács Správy Samospráva

Príprava obnovy mestského parku pokročila: K čomu mesto VYZVALO Bystričanov?

V rámci ďalšej fázy pribudnú v parku informačné stojany, plánuje sa edukačné stretnutie s odborníkmi na pamiatky a históriu parku, diskusia s Krajským pamiatkovým úradom či online stretnutia a prechádzky v parku s odborníkmi na zeleň.

Ilustračný obrázok k článku Príprava obnovy mestského parku pokročila: K čomu mesto VYZVALO Bystričanov?
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Prípravná a plánovacia fáza participatívneho procesu, ktorého výsledkom bude revitalizácia Mestského parku na Tajovského ulici, sa skončila. Mesto spolu s aktívnymi obyvateľmi a odbornými útvarmi MsÚ absolvovali v priebehu decembra a januára niekoľko dôležitých stretnutí. Okrem diskusie, nastavovania a plánovania aktivít participatívneho procesu, sieťovali aj dôležitých aktérov, ktorí by nemali chýbať počas všetkých navrhovaných aktivít. Cieľ majú spoločný – pripraviť kvalitný návrh obnovy obľúbeného miesta stretávania sa Banskobystričaniek a Banskobystričanov, vytvoriť z parku bezpečný zelený priestor rešpektujúci potreby obyvateľov i požiadavky pamiatkarov, s ohľadom na klimatické zmeny. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Čo ukázala úvodná fáza?

Pri príprave participatívneho procesu sa úvodná fáza zamerala na vytvorenie priestoru pre spoluprácu aktívnych obyvateľov s odbornými útvarmi mestského úradu. Jednotlivé aktivity, ktoré mali pracovno-vzdelávací charakter, zároveň slúžili aj na budovanie kapacít zamestnancov MsÚ v oblasti participácie v zmysle akčného plánu Otvoreného vládnutia, ku ktorému sa mesto hlási. V spolupráci s partnerskou organizáciou, Dialogue Centre n. o. sa následne samospráva pustila do ďalších aktivít. Dôležité bolo vybudovať a zosieťovať personálne kapacity, nastaviť metodiku, zapojiť do celého procesu rôzne skupiny a odborníkov z viacerých oblastí. Dizajnovanie participatívneho procesu pokračovalo dopĺňaním a navrhovaním zaujímavých aktivít, vytvorením časovej osi a nastavovaním komunikácie.

„Počas online stretnutí sme sa viacerí zhodli, že je dôležité identifikovať vízie, funkcie a hodnoty parku, potreby obyvateľov, ale aj limity, v ktorých sa môžeme pohybovať vzhľadom na to, že ide o národnú kultúrnu pamiatku. Zároveň je nevyhnutné zvyšovať povedomie ľudí o histórii mestského parku, informovať obyvateľov, čo park ponúka, aký má potenciál, čo všetko sa v ňom dá robiť, ale aj o jeho dôležitých funkciách, napr. environmentálnej. Kvalitný participatívny proces nám tiež môže priniesť skvalitnenie vzájomných vzťahov v meste,“ hovorí Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie MsÚ v Banskej Bystrici.

Aké etapy budú nasledovať, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Návrh časovej osi obnovy Mestského parku v Banskej Bystrici
1
Galéria
Zdroj: Mestská polícia BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM