Marcel Páleš Správy

Priaznivci jazdy na dvoch kolesách sa môžu tešiť: Cyklisti v Bystrici dostali mikulášsky darček!

To, čo ešte nedávno boli len plány, sa im podarilo! Vyznávači jazdy na dvoch kolesách osadili v centre mesta novučičké cyklostojany. A ďalšie ešte pribudnú.

Ilustračný obrázok k článku Priaznivci jazdy na dvoch kolesách sa môžu tešiť: Cyklisti v Bystrici dostali mikulášsky darček!
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok popoludní namontovali aktivisti z Občianskej cykloiniciatívy prvých 6 kusov cyklostojanov. Postupne majú v pláne montovať ďalšie, pričom bude záležať najmä od počasia. Spolu do jari bude namotovaných 14 kusov v 3 rôznych veľkostiach – dvojstojan, trojstojan a štvorstojan. Každý je na raz také množstvo bicyklov, na jeden oblúk sa dajú uchopiť dva bicykle.

Cyklostojany s logom mesta oživia námestie

„Mrzí nás, že schvaľovací a povoľovací proces trval tak dlho a prve cyklostojany sme mohli namontovať, až keď cyklosezóna skončila. No aj dnes, v čase montáže, išlo po námestí niekoľko cyklistov, ktorí sa tejto aktivite veľmi potešili. Je to taký malý mikulášsky darček pre cyklistov a verím, že na jar to ocenia nielen cyklisti. Cyklostojany svojím vzhľadom naozaj pekne zapadajú do historického koloritu námestia a sú oživením,“ uviedla Andrea Štulajterová.

Ako ďalej Štulajterová povedala, myslí si, že vďaka označeniu cyklostojanov logom mesta to bude zároveň zaujímavá atrakcia pre turistov a najmä cykloturistov. Tento projekt realizovali v spolupráci s Mestom Banská Bystrica za finančnej podpory od Nadačného fondu Stredoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis a Nadácii Ekopolis v rámci programu Zelené oázy (financované spoločnosťou Slovnaft v celkovej sume 5 000 €).

V realizácii plánov pokračujú

„Môžeme konštatovať, že tento rok sa konečne rozbehli aj konkrétne realizačné projekty, kde sme po viacročnom plánovaní, schvaľovaní a povoľovaní mohli konečne pristúpiť aj k realizácii konkrétnych opatrení. Tým, ale samozrejme nekončíme,“ prezradila Štulajterová.

Rozpracované sú ďalšie projekty na projektových dokumentáciách potrebných napríklad na výstavbu Prvého cyklostanoviska na Huštáku. Predpokladáme, že na jar bude hotová projektová dokumentácia na cyklotrasu od plavárne (pokračovanie už existujúcej od ESC) popri plážovom kúpalisku, THK, Podlaviciach, až na Mlynskú ul.

Ďalej prebieha aj schvaľovací proces na cyklotrasu po Triede SNP až na železničnú stanicu. Tiež je schválený dopravnou políciou projekt zmeny dopravného značenia na 6 kusov dopravných značiek v okolí centra a priľahlých uličkách, ktoré doposiaľ zakazovali vstup všetkých vozidiel. Teraz sa značenie zmení a bude zakázaný vstup len motorových vozidiel. Tiež sa zmení dopravná značka pri plážovom kúpalisku, na ktorú sme v minulosti už cez článok na našich stránkach poukázali.

Mikulášsky darček pre cyklistov v meste:
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM