Marcel Páleš Správy

Nezmyselné značenie: Táto dopravná značka pri plážovom kúpalisku nedáva logiku!

Tí, ktorí namiesto motorovej dopravy radšej sadnú na bicykel, môžu zostať nepríjemne šokovaní. Na niektorých miestach v meste musia z neho zosadnúť a nelogicky prejsť pešo. Veď sa pozrite...

Ilustračný obrázok k článku Nezmyselné značenie: Táto dopravná značka pri plážovom kúpalisku nedáva logiku!
Zdroj: Dnes24.sk

„Takých značiek máme na území mesta viac, lebo v minulosti sa nikto nezamýšľal pri umiestňovaní zákazových značiek, či je nutné tam dať úplný zákaz vjazdu vozidiel, alebo by stačil len zákaz vjazdu motorových vozidiel,“ zdôraznila Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy.

Projekt zmeny dopravných značení

Ako upozornila Štulajterová, minulý týždeň išla na okresný dopravný inšpektorát žiadosť o stanovisko na projekt zmeny dopravného značenia, kde sa v žiadosti nachádza podobných značiek viacero. Zmeny by mohli o čosi zlepšiť, zvýhodniť, a zjednodušiť pohyb cyklistu v meste.

Konkrétne ale spomínané značenie pri plážovom kúpalisku tam nie je, a to z dôvodu, že na daný úsek od plavárne až po Podlavice sa spracúva kompletná projektová dokumentácia na vybudovanie cyklotrasy, tiež vrátane osvetlenia popri plážovom kúpalisku, na čo je potrebné vydanie stavebného povolenia, čo môže byť zdĺhavý proces. Bolo by totiž zbytočné meniť jednu značku, keď sa pripravuje vybudovanie celého úseku.

„Teším sa, že zamestnanci mestského úradu sú ochotní na tejto problematike spolupracovať a aj vďaka nim sa začali veci hýbať k lepšiemu,“ povedala Štulajterová.

Čo na to mesto?

„Správca miestnych komunikácií vypracoval projekt zmeny zvislého dopravného značenia (ZDZ) v lokalite pri plážovom kúpalisku. Projekt sa týka zmeny značenia zákaz vjazdu všetkých vozidiel v oboch smeroch, ktoré podľa návrhu bude nahradené dopravné značenie zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel. Touto zmenou sa umožní prejazd pre všetkých účastníkov nemotorovej dopravy,“ uviedla hovorkyňa mesta Martina Kanisová.

Projekt zmeny zvislého dopravného značenia je momentálne v schvaľovacom procese u príslušného cestného správneho orgánu ako i na Okresnom dopravnom inšpektoráte Policajného zboru v Banskej Bystrici. Po jeho schválení a vydaní určenia použitia dopravného značenia a dopravných zariadení správca miestnych komunikácií zrealizuje zmenu zvislého dopravného značenia.

„Na ulici THK smerom na Pestovateľskú ulicu je umiestnené zvislé dopravné značenie zákaz vjazdu všetkých vozidiel, ktoré v súčastnosti musia rešpektovať aj cyklisti. Aj v tomto úseku sa pripravujú zmeny, ktoré sú v súčasnosti v štádiu riešenia,“ objasnila Kanisová.

Foto: Občianska cykloiniciatíva

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM