Jakub Forgács Správy

Prezuli ste už na letné? Niektorí Bystričania riskujú poriadne mastnú pokutu, FOTO

Staré pneumatiky nepatria na ulicu. Mesto upozornilo obyvateľov, ako sa ich môžu zbaviť.

Ilustračný obrázok k článku Prezuli ste už na letné? Niektorí Bystričania riskujú poriadne mastnú pokutu, FOTO
3
Galéria

Mnohých Bystričanov čaká po zime výmena pneumatík. „Niektorí už „prehodili“ zimné za letné. Žiaľ. poškodené a nepotrebné končia aj na ulici (pozn. red.: foto z Moskovskej ul.). Je pritom zakázané ukladať ich do nádob určených na zber zmesového komunálneho odpadu či vedľa nich, ďalej k stojiskám alebo do stojísk zberných nádob, ako aj k ich stanovištiam,“ upozorňuje mesto na sociálnej sieti.

Hrozí mastná pokuta

„Zákon o odpadoch ukladá povinnosť konečnému používateľovi odovzdať pneumatiku výhradne distribútorovi bez ohľadu na výrobnú značku a na dátum uvedenia pneumatík na trh, po celú prevádzkovú dobu, a to aj v prípade, že nenakúpi ďalší tovar alebo službu. Za ich likvidáciu totiž zodpovedá práve výrobca alebo distribútor,“ píše mesto. To znamená, že starú a nepotrebnú pneumatiku môžete odovzdať:

  • u predajcu motorových vozidiel,
  • predajcu pneumatík,
  • v autoservise,
  • v pneuservise (distribútori).

„Uvedené subjekty majú povinnosť odobrať ju od vás bezplatne. Ten, kto nakladá s odpadovými pneumatikami v rozpore so zákonom o odpadoch, dopúšťa sa priestupku. V takomto prípade je možné uložiť mu pokutu až do výšky 1 500 eur,“ upozorňuje mesto, ktoré vyzvalo ľudí, aby nepotrebné pneumatiky neukladali na miesta, kde znečisťujú životné prostredie. Na ulicu, a ani do prírody, určite nepatria.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Staré pneumatiky na ulicu nepatria
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM