Prežije VEGÁNSKA reštaurácia zo šou Na nože? Majiteľ dúfa, že to nebude musieť ZABALIŤ
Šéfkuchár Martin Novák zavítal pred niekoľkými týždňami do vegánskej reštaurácie v centre Banskej Bystrice. Zisťovali sme, ako sa jej darí po účasti v známej televíznej šou.

Po úspešnej pomoci orientálnej reštaurácii Yalla Habibi v centre Banskej Bystrice sa kuchár Martin Novák zo šou Na nože vrátil do mesta pod Urpínom opäť. Tentoraz zamieril do vegánskej reštaurácie veganaf, ktorej sa ani po roku a pol fungovania nedarilo prilákať väčšie množstvo návštevníkov.
Kritika jedál
Majiteľom reštaurácie, ktorá sa nachádza pod Pamätníkom SNP, je Peter. Tomu s rozbehnutím a financovaním podniku pomáhal otec, no mladý majiteľ sa v čase natáčania výsledkami veľmi chváliť nemohol.
„Toto miesto je úplne mŕtve, pretože tadiaľto nechodia žiadni ľudia. Ja to nazývam, že som si otvoril rastlinné bistro v mäsovej doline.“ povedal v relácii Peter, ktorý vegánsky podnik založil z presvedčenia a aj preto, že takéto jedlo „je lepšie pre ľudské telo“.
Martin hneď v úvode návštevy skritizoval imitácie pôvodných jedál ako parížsky šalát či kotlíkový guláš.
Sklamaný bol aj zo zlého dochutenia jedál. Petra kritika zaskočila, ale bol otvorený zmenám.
Cesta k premene
Martin však následne požiadal kuchárov o kreativitu v kuchyni a z ich lievancov bol nadšený. „Predali ste mi niečo, čo je vegánske, fresh a nikto ma neklamal, čo to je,“ povedal.
Jedlami z vegánskej reštaurácie potom pohostili malých škôlkarov aj dôchodcov v domove. Tí si chute pochvaľovali a aj samotný Peter chodil medzi stolmi, debatoval s ľuďmi a podľa Martina „roznášal dobrú energiu“.
Martin videl v podniku potenciál a pripravil niekoľko jedál, ktoré oživili ponuku. Takisto pridal zelenú výzdobu – živé rastliny a stromčeky a „radikálne“ vegánske citáty nahradil nápisom „Vaša farebnejšia chuť“.
Padlo rozhodnutie
Reštaurácia následne prešla zaťažkávajúcou skúškou, kde opäť prišla na rad aj kritika. Martinovi sa nepozdávala hlavne príprava kaše, ktorú označil za „lepidlo“. V zaplnenom podniku tiež museli hostia čakať na hlavné jedlo, no keď dorazilo, pochvaľovali si jeho chute.
Rozhodujúcim bol však Martinov návrat po mesiaci. V čase návštevy pripravovali zamestnanci desiatky objednávok na rozvoz a Martin si pochvaľoval peknú vôňu. Zaujali ho aj nová polievka či hubové ragú a skritizoval menej dochutené hlavné jedlo a tiramisu.
Reštaurácii nakoniec udelil nálepku s troma nožmi.
My sme sa do veganaf vybrali osobne, aby sme zistili, čo sa od návštevy televízneho štábu zmenilo a ako majiteľ vníma účasť v tejto šou s odstupom času. Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.
Ďalšie aktuálne správy
