Jakub Forgács Šport

Pretekár Dukly valcoval súperov: Získal medailovú zbierku, s akou sa v sezóne nemôže pochváliť nikto na svete

Sezóna motoristu Mariána Junga z banskobystrického Vojenského športového centra Dukla bola ako vystrihnutá z krásneho filmu. Na čo siahol, to sa mu podarilo a výsledok je impozantný. Dvakrát sa stal majstrom Európy v 0-500 a O-700 a zlatý bol aj v seriáli MS formuly 500.

Ilustračný obrázok k článku Pretekár Dukly valcoval súperov: Získal medailovú zbierku, s akou sa v sezóne nemôže pochváliť nikto na svete
Zdroj: TASR

Vodný motorista Marián Jung pripomína stroj na medaily. V tejto sezóne na čo siahol, to sa mu dokonale podarilo a výsledok je impozantný, dvakrát sa stal majstrom Európy v 0–500 a O-700 a zlatý bol aj v seriáli MS formuly 500. Už piaty titul svetového šampióna v kariére, z toho štvrtý v kategórii formuly, vybojoval uplynulý víkend v talianskej Cremone.

Prelomový rok

Marián Jung sa stal vzorom úspešnosti pre celú konkurenciu, ktorá sa len márne v tejto sezóne snažila narušiť jeho piedestál. A ako povedal, ohlas bol značný. „Všetci v tíme sme šťastní a ja sa pokúšam teraz tento úspech vychutnať. Za mojou najúspešnejšou sezónou sa ukrýva vo veľkej miere neúnavná práca technikov, v porovnaní so samotným jazdeckým umením tak na 70 percent,“ dodal skromne. „V tíme treba vytvoriť pohodu a keď všetko klape, môže sa dielo podariť. V predchádzajúcich rokoch sa nám trochu na päty lepila smola, teraz sa nám všetko podarilo ideálne zladiť,“ prezradil.

Pre Mariána Junga bol tento rok prelomový, nielen preto, že zavŕšil 40 rokov a že sa ovenčil až tromi zlatými. "Môj tím Demmler-Racing-Team po desiatich rokoch končí a predo mnou sa vynorila ďalšia výzva. Všetko som podriadil tomu, aby som aj na budúci rok, už pod iným názvom, v ktorom bude figurovať moje meno, nadviazal na úspechy. Na prípravu mám celú zimu, no na zmenu sme sa naštartovali už v januári, pokračoval Jung, ktorý dodal, že mommentálne sa po predbežných rokovaniach javí, že bude pokračovať a už začali technické novinky aj testovať.

14 titulov v kariére

Dokedy Marián Jung vydrží zvládať nápor najmä na psychiku zatiaľ nevie ani on sám. „Naozaj netuším, no v motoristickom športe sa celkove presadzujú aj staršie ročníky, určite viac, ako trebárs v atletike, či v iných športoch. Štyridsiatnici bežne jazdia a napríklad v hokeji dokážu podávať perfektné výkony. Budúci rok som si už sčasti narysoval, neskôr uvidím,“ povedal úspešný motorista.

V celej svojej kariére Marián Jung nazbieral na MS a ME 14 titulov majstra sveta a Európy, vo formule 500 štyri v rokoch 2009, 2011, 2012 a 2014. Vzácne kovy, keď na MS sa medzi medailistami ocitol 19-krát, mu pribúdali pravidelne od roku 1996 a jeho športová dlhovekosť je obdivuhodná. „Medaily si zatiaľ našli miesto v igelitke, no v šuplíku večne nezostanú a keď skončím kariéru, nájdem im dôstojnejšie miesto. Číslo 19 možno onedlho aj zaokrúhlim, od 18. do 20. októbra štartujem ešte v Lake Alfred na Floride na MS v tisícstovkách hydroplánov. Je to pre mňa premiéra, v tejto kategórii budem jediný Európan. Sám som zvedavý, ako to dopadne, keď si sadnem do kokpitu z karbon kevlaru, inak bude loď preglejková,“ poznamenal Jung.

Jediný s tromi zlatými

Marián Jung tvrdí, že na úspech nie je treba ani tak šťastie, stačí, keď sa vyhne smole. V tohtoročnom seriáli MS F-500 z piatich pretekoch zvíťazil štyrikrát a za najväčších súperov označil Taliana Giuseppa Rossiho a Maďara s rakúskou licenciou Attilu Havasa. „Bojujeme na ostrie noža, spomeniem len situáciu v nemeckom Kriebsteine na ME päťstoviek, keď som zdolal Rossiho po dramatickom boji, dokonca na poslednej otočnej bójke sme sa zrazili. Rossi, výrobca motorov, je môj večný súper a rovnako to cíti aj on. Podľa mňa, keby som nepretekal, tak ani Rossi, jednoducho by stratil inšpiráciu,“ vysvetlil.

Pre Mariána Junga, člena armádneho strediska Dukly Banská Bystrica, bude teraz najväčšou úlohou vybudovať vlastný tím a pokračovať v spolupráci s výrobcami lodí Trombetta a motorov VRP. Argument pri presviedčaní má neobyčajne silný, pretože s trojnásobnou zbierkou zlatých kovov sa v tejto sezóne nemôže nikto pochváliť.

Marián Jung zažil rozprávkovú sezónu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM