Jakub Forgács Správy

Prekvapivé zistenia z Rooseveltky: Viac pacientov pre uštipnutie hmyzom než pre kolapsy z tepla!

Hoci sa posledné dni nesú v znamení horúčav, Fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici rieši viac prípady uštipnutí hmyzom. Napriek tomu odporúča, aby sa ľudia vyhýbali priamemu slneniu v poobedných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapivé zistenia z Rooseveltky: Viac pacientov pre uštipnutie hmyzom než pre kolapsy z tepla!
Zdroj: TASR

Počas víkendu lekári v urgentnej internej ambulancii banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta (FNsP FDR) ošetrili štyroch pacientov, u ktorých boli jasné príznaky kolapsu spôsobeného horúčavami. „Dvoch z týchto pacientov bolo potrebné hospitalizovať,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Dodala však, že prevládali skôr uštipnutia hmyzom.

Ako upozornila, lekári nemocnice v týchto teplých dňoch odporúčajú nepohybovať sa medzi 11:00 – 15:00 na priamom slnku, piť dostatok nesladených tekutín, nepohybovať sa na slnku bez pokrývky hlavy a vyhýbať sa nápojom, ktoré odvodňujú, ako alkohol či káva.

Vysoké teploty vzduchu, ktoré momentálne prevládajú, nemajú na chod nemocnice zásadný vplyv, pokračovala Maťašeje. Monobloky, v ktorých sa nachádzajú lôžkové oddelenia, sú plne klimatizované. „Takže naši pacienti majú po tejto stránke dostatočný komfort a režim na oddeleniach nie je potrebné pre horúčavy upravovať,“ dodala hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM