Jakub Forgács Správy

Pre požiar museli opustiť Bystricu. Maďarské deti prídu spoznávať rodisko svojich predkov

Niekoľko rodín z Iliaša prišlo kedysi kvôli požiaru o svoje bývanie. Presťahovali sa do blízkosti Budapešti a založili obec Péteri. Slováci žijúci v Maďarsku teraz prídu ukázať svojim deťom, kde sú ich korene.

Ilustračný obrázok k článku Pre požiar museli opustiť Bystricu. Maďarské deti prídu spoznávať rodisko svojich predkov
Zdroj: TASR

„V pondelok, 14. mája zavítajú do Banskej Bystrice desiatky maďarských žiakov, ktorí prídu spoznávať rodisko svojich predkov – mestskú časť Iliaš. Po bohatom programe ich primátor mesta Ján Nosko prijme o 14:00 v priestoroch Radnice,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Niekoľko rodín z Iliaša prišlo kedysi kvôli požiaru o svoje bývanie. Presťahovali sa do blízkosti Budapešti a založili obec Péteri. Slováci žijúci v Maďarsku teraz prídu ukázať svojim deťom, kde sú ich korene. Pre delegáciu z maďarského družobného mesta je pripravený bohatý program,“ pokračovala hovorkyňa.

„Okrem cintorína v Iliaši navštívia drevený artikulárny kostol v Hronseku či Múzeum SNP. Pršany im ponúknu jedinečný výhľad na Banskú Bystricu a Zvolen,“ dodala Marhefková so slovami, že sprevádzať ich bude poslanec MsZ Milan Smädo, ktorý potvrdzuje, že s partnerským mestom má Iliaš veľmi dobré vzťahy, udržiava ich a verí, že sa budú rozvíjať aj v budúcnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM