Jakub Forgács Rôzne

Pozrite si to vo VIDEU: Pri bystrickom parku jazdili formuly

Vrčiace motory a jazdci v prilbách. Do mesta dorazili formuly, ktoré prejdú 460 km na liter benzínu a ohúria výkonom, porovnateľným s Lamborgini.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to vo VIDEU: Pri bystrickom parku jazdili formuly
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tri študentské formuly, ktoré vyrobili sami žiaci, budúci strojári zo Slovenskej technickej univerzity (STU), dorazili do Banskej Bystrice. Predstavili sa žiakom Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša, ktorí si najskôr vypočuli prednášky o tom, ako tieto stroje vznikali a potom si mohli na vlastné oči pozrieť jazdu formúl v areáli ich školy.

Výkonné mašiny

Odprezentovali sa im dokopy tri študentské tímy. Tím študentov AM Team ukázal stredoškolákom formulu na spaľovací pohon. Jazdí na benzín, dosiahne maximálnu rýchlosť 170 kilometrov za hodinu a zrýchlenie z nula na sto trvá asi 4,2 sekundy.

Ďalej to bol Stuba Green Team, ktorý s elektroformulou uspelu v medzinárodnej súťaži hneď v prvý rok, ešte v roku 2010 a odniesol si ocenenie za najnižšie vynaložené náklady na jej stavbu. Ich najnovší model formuly má maximálny výkon 108 kilowattov a v spojení s jej nízkou hmotnosťou iba 300 kilogramov, je schopný dostať auto na rýchlosť 100 kilometrov za hodinu už za 3,9 sekundy.

Posledným bol FME Racing Team s formulou, ktorá váži iba 40 kilogramov a na liter benzínu dokáže prejsť až 460 kilometrov. Hoci je svetový rekord až 3 700 kilometrov, stále je to obdivuhodný výkon. Tím sa však rozhodol, že do budúcnosti radšej prejde z benzínového na naftový motor.

Každý rok nová

„Každý rok sa stavajú nové formuly, študenti nemôžu ísť na súťaž dva roky po sebe s rovnakým strojom. Stále inovujú,“ uviedol PR manažér fakulty Denis Gerhardt. „My im dáme priestor, oni aplikujú svoje poznatky. Učitelia ich nesmú pri stavbe formúl viesť. Dostanú slabšiu finančnú injekciu, ale sponzorov si musia zháňať sami,“ pokračoval prodekan Strojníckej fakulty STU Marian Králik.

S formulami jazdia aj po svetoznámych okruhoch. „Naši študenti zápolia na medzinárodných súťažiach v akcelerácii, v hlučnosti, v crash testoch, polohe ťažiska, atď. Stretáva sa na nich 90 univerzít z celého sveta, týždeň – dva po veľkej cene na známych okruhoch v Hokenheime, Nürburgringu, alebo Silverstone,“ doplnil Králik. Absolventi školy sa v automobilovom priemysle uplatňujú aj po skončení školy. „Máme mnohých absolventov, ktorí pracujú v BMW, vo Volkswagene, dokonca aj v Sauber v F1,“ povedal Gerhardt, no ako dodal, ich uplatnenie je oveľa širšie.

V kokpite elektroformuly sa študentom predstavil aj absolvent SPŠ Jozefa Murgaša Jozef Augustín (22) zo Seliec, ktorý momentálne študuje v treťom ročníku na Strojníckej fakulte STU v Bratislave. „Som rád, že som sa vrátil na svoju strednú školu. Chcel som ukázať študentom, čo môžu dokázať v živote a že si treba ísť za svojim cieľom,“ povedal. Ako priznal, pri autách by chcel zostať aj v budúcnosti a jeho ambície sú veľké. „Chcel by som sa určite zamestnať v automobilovom priemysle, prípadne aj vo Formuli 1,“ dodal.

Pozrite si zaujímavé študentské formuly v našej foto a videogalérii!

Bystrickým študentom sa predviedli nevšedné formule
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Bystrickým študentom sa predviedli nevšedné formule
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM