Jakub Forgács Rôzne

Milovníci rýchlych strojov sa majú na čo tešiť: V Bystrici budú jazdiť formule!

Milovníci rýchlych strojov si pod Urpínom prídu na svoje. Predstavia sa tu formule, aké bežne nevidno ani na pretekárskych okruhoch. Ich tvorcami navyše nie sú známe automobilky, ale šikovní slovenskí študenti.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci rýchlych strojov sa majú na čo tešiť: V Bystrici budú jazdiť formule!
Zdroj: TASR

Po slovenských stredných školách jazdia tri študentské formule. Vyrobili ich sami žiaci, budúci strojári zo Slovenskej technickej univerzity (STU) a svoje výtvory predstavia stredoškolákom v piatich mestách po Slovensku. Nevynechajú pritom ani Banskú Bystricu, kam zavítajú už tento štvrtok. Predstavia sa žiakom na Strednej priemyslenej škole Jozefa Murgaša.

„Od 9:00 sa začne program slávnostným zahájaním, potom predstavíme Strojnícku fakultu STU, jednotlivé tímy a nasledovať budú ukážky formúl a ich jazdy,“ uviedol PR manažér fakulty Denis Gerhardt, podľa ktorého potom prebehne súťaž o ceny od sponzorov. „Bude sa skladať z vedomostnej časti, ktorá však bude robená zábavnou formou a nasledovať bude súťaž v zručnosti, kde budú žiaci skladať napríklad najvyššiu vežu z plechoviek. Pôjde teda aj o tímovú prácu,“ dodal Gerhardt.

Odpustenie školného

Okrem nášho mesta sa formule v najbližších dňoch predstavie v Bratislave, Trnave, Dubnici nad Váhom, Dolnom Kubíne a v Leviciach. „Z mesta do mesta sa formule presúvajú v špeciálnych kamiónoch,“ ozrejmil dekan Strojníckej fakulty STU Ľubomír Šooš. Na žiakov čakajú súťaže, jazdy zručnosti a dozvedieť sa budú môcť viac o fakulte, o možnostiach štúdia, mimoškolských aktivitách či napríklad živote na internáte. „Každý deň bude vyhodnotená v danom regióne najlepšia škola a študentom, ktorí vyhrajú, odpúšťam školné pri zápise na našu fakultu,“ sľubuje dekan.

Projekt má takto znova pripomenúť, že štúdium na fakulte nie je len o tom, že strojár musí stáť za rysovacou doskou. Popri škole študenti vyrobili unikátne formuly a chodia s nimi po medzinárodných súťažiach. Stredoškoláci si tak môžu skúsiť sadnúť si napríklad za volant elektroformuly, ktorú vytvoril študentský STUBA Green Team. „Máme v nej motor, ktorý má maximálny výkon 108 kilowattov a v spojení s jej nízkou hmotnosťou iba 300 kilogramov. Je schopný dostať auto na rýchlosť 100 kilometrov za hodinu už za 3,9 sekundy, čo je porovnateľný výkon so špičkovými typmi ako Lamborghini alebo Porsche,“ opisuje Boris Dulina z tímu.

Na liter benzínu 460 km

Tím študentov AM Team zase ukáže stredoškolákom formulu na spaľovací pohon. Jazdí na benzín, dosiahne maximálnu rýchlosť 170 kilometrov za hodinu a zrýchlenie z nula na sto trvá asi 4,2 sekundy. „Tretia formula prejde na liter benzínu 460 kilometrov. Je to teda takzvané super úsporné vozidlo. Svetový rekord je však 3 700 kilometrov, čiže sa ešte máme čo snažiť,“ vysvetľuje Šooš.

Študentské formuly po jazde Slovenskom a súťažiach neostanú bez povšimnutia. Fakulta nechala pre najúspešnejšie z vozidiel vyrobiť špeciálnu vitrínu. „Bude vystavené na takzvanom piedestáli celý rok. Pre študentov je to veľká motivácia a pre nás pýcha našej fakulty,“ dodal Šooš.

Zdroj: tasr / bystrica 24

V Bystrici sa predstavia formule, aké sa len tak nevidia
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM