Jakub Forgács Rôzne

Pozoruhodná zaujímavosť Murgašky: Existujú rodiny, z ktorých si túto školu vybrali všetky generácie mužov

Bystrická Stredná priemyselná škola (SPŠ) Jozefa Murgaša o študentov nemá núdzu! Záujem o štúdium výrazne prevyšuje kapacity, z niektorých rodín ju navštevovali dokonca všetky generácie mužov.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodná zaujímavosť Murgašky: Existujú rodiny, z ktorých si túto školu vybrali všetky generácie mužov
Zdroj: TASR

Veľkou zaujímavosťou podľa riaditeľky školy Ľubice Ďurišovej je, že školu navštevujú študenti zo širokého okolia. Napríklad aj z Rimavskej Soboty, Partizánskeho, hlásili sa na ňu aj žiaci z Čadce či Oravy. Ako pokračovala, sú celé generácie rodín, ktoré školu navštevovali. „My tu máme veľmi často chlapcov, ktorých starký, otec sem chodili, tiež bratranec, brat. Nám sa tu veľmi často opakujú mená, sme škola ako keby rodinného typu – sú rodiny, z ktorých všetci muži chodili na Murgašku,“ uviedla Ďurišová.

S počtom záujemcov o štúdium na SPŠ Jozefa Murgaša sú podľa riaditeľky spokojní. V tomto roku sa podľa webovej stránky na 150 miest hlási 355 záujemcov. „Mám skúsenosť, že v skutočnosti príde ešte viacej prihlášok,“ konštatovala. Predvlani pre nedostatok miesta neprijali do 100 žiakov, vlani vyše 100. „Už sme si dva roky vyberali a je to vidno,“ konštatovala Ďurišová. Na vysoké školy sa hlási 80 percent absolventov a väčšina sa na ne aj dostane. Neštudujú len na Slovensku, ale aj v Brne či Prahe.

„Tí, čo nejdú na vysoké školy, napriek tomu, že sme v kraji, kde je veľmi málo priemyselných podnikov, by som povedala, že skoro žiadne, keď si pozriete štatistiku úradu práce, máme z odborných škôl najmenej žiakov na úrade práce, veľmi malé percento. Nájdu si uplatnenie,“ podotkla Ďurišová.

Ako sme vás informovali v pondelok, škola sa môže pochváliť mnohými známymi osobnosťami, ktoré drali jej lavice. Medzi viac ako 12 000 absolventov, ktorí ju navštevovali počas 90 rokov od jej vzniku, patria napríklad súčasný dekan Elektrotechnickej fakulty na Žilinskej univerzite profesor Milan Dado, prorektor na Žilinskej univerzite docent Milan Trunkvalter, či niekdajší riaditeľ Ústavu pamäti národa Ján Langoš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM