Jakub Forgács Rôzne

Stali sa z nich osobnosti na prestížnych pozíciách: Ktoré známe mená drali školské lavice na Murgaške?

Medzi tisícami absolventov bystrickej strednej školy nie je núdza o zvučné mená. Osobnosti, ktoré študovali pod Urpínom, sa uplatnili na najrôznejších pozíciách doma i v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Stali sa z nich osobnosti na prestížnych pozíciách: Ktoré známe mená drali školské lavice na Murgaške?
Zdroj: TASR

V roku 2009, keď banskobystrická Stredná priemyselná škola (SPŠ) Jozefa Murgaša slávila 90. výročie vzniku, mala táto vzdelávacia inštitúcia vyše 12 000 absolventov od založenia. „Pôsobia na rôznych postoch doma, v zahraničí, hlavne v oblasti elektrotechniky. Medzi tých, čo si asi najviac vážime, patria súčasný dekan Elektrotechnickej fakulty na Žilinskej univerzite, profesor Milan Dado. Docent Milan Trunkvalter je teraz prorektor na Žilinskej univerzite,“ povedala riaditeľka školy Ľubica Ďurišová.

Na školu chodil aj niekdajší riaditeľ Ústavu pamäti národa Ján Langoš. Napríklad v oblasti slovenčiny a jazykovedy sa uplatnil Vladimír Patráš, ktorý je profesorom na Katedre slovenského jazyka a komunikácie banskobystrickej Univerzity Mateja Bela. Riaditeľka pokračovala, že absolventi sa v prvom rade uplatňujú vo vysokoškolskej sfére, majú aj veľa takých, ktorí sa presadili v praxi – v elektrotechnic­kých firmách, v spoločnostiach z oblasti informačných technológií.

Niekoľkí absolventi pôsobia aj ako pedagógovia na SPŠ J. Murgaša. Jedným z nich je aj zástupca riaditeľky pre technicko-ekonomické činnosti Kamil Kordík. „Keď sme sem nastúpili v roku 1974, bola to nová budova,“ spomína Kordík. „Mala perfektne vybavené odborné učebne na tú dobu,“ dodal. Ako pokračoval, v tých časoch bol problém dostať sa na túto školu, podarilo sa to každému štvrtému či piatemu uchádzačovi. „Škola bola výberová a nemal som problém nastúpiť na vysokú školu,“ dodal Kordík.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM