Krimi

Pozor na podvodníkov! Žiadajú nemalé sumy, v Bystrici evidujú už asi 10 prípadov

Podvodníci zasielajú emaily rôznym spoločnostiam a žiadajú vyplatiť urgentné platby do zahraničia. Polícia eviduje už niekoľko takýchto prípadov aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na podvodníkov! Žiadajú nemalé sumy, v Bystrici evidujú už asi 10 prípadov
Zdroj: TASR

Zamestnancom rôznych spoločností so sídlom v Slovenskej republike sú zasielané podvodné emaily, v ktorých odosielateľ sa prezentuje ako riaditeľ alebo konateľ firmy, pričom aj emailová adresa, z ktorej sú podvodné emaily zasielané sa javí ako emailová adresa riaditeľa alebo štatutárneho orgánu spoločnosti, ktorú skutočne používajú. „V týchto emailoch sú ekonómky, sekretárky, alebo iní zamestnanci, ktorí vykonávajú v mene spoločnosti úhrady požiadaní o to, či môžu v mene firmy vykonať rýchly medzinárodný bankový prevod, rýchlu platbu. V niektorých prípadoch v prílohe emailu zašlú aj faktúru, ktorú je potrebné uhradiť,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Spoločným ukazovateľom týchto emailov je podľa jej slov skutočnosť, že ide o urgentnú, naliehavú platbu, ktorú je potrebné vykonať čo najskôr, resp. ešte v ten deň. „V prípade, že ekonómka alebo iná osoba, ktorá v skutočnosti v danej spoločnosti má v kompetencii úhrady, odpovie na prvý email, v ďalšej emailovej komunikácii sú jej zaslané detaily na základe ktorých má úhradu vykonať – je jej poskytnuté číslo účtu, na ktorý má byť úhrada vykonaná, spoločne s menom fyzickej alebo právnickej osoby, ktorá má byť majiteľom účtu, názov banky, kde je účet založený a iné. Tieto podvodné emaily sú zasielané v čase neprítomnosti riaditeľa alebo štatutárneho orgánu v Slovenskej republike v čase, kedy je tento skutočne pracovne alebo súkromne vycestovaný v zahraničí,“ pokračovala hovorkyňa.

„Riaditeľ alebo štatutárny orgán sa o tejto emailovej komunikácii nedozvie, pretože odpovede od zamestnanca, ktorý odpovedá na podvodné emaily mu doručené nie sú (resp. mali sme len jeden prípad, kedy bol štatutárovi email doručený), v skutočnosti sú odpovede od zamestnancov doručené na emailovú adresu, ktorá sa pred zamestnancom len javí ako emailová adresa riaditeľa alebo štatutárneho orgánu a v skutočnosti tento zamestnanec zasiela odpoveď na inú emailovú adresu,“ povedala Faltániová s tým, že platby majú byť vykonané na účty v bankách takého štátu, do ktorého skutočne riaditeľ alebo štatutárny orgán vycestoval.

„V Banskej Bystrici máme evidovaných približne desať prípadov, kedy páchateľ žiadal vykonať platby do Veľkej Británie, do Nemecka, na Ukrajinu, kde takýmto spôsobom boli napadnuté štyri spoločnosti (len štyri spoločnosti podali trestné oznámenia). Úhrady mali byť vykonané od sumy 8 000 eur do 47 000 eur. Tieto prípady polícia v Banskej Bystrici stále vyšetruje,“ uviedla policajná hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM