Jakub Forgács Správy

Pozor na počasie: Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja platia VÝSTRAHY

Najbližšie hodiny môžu na viacerých miestach v kraji priniesť búrky a počítať treba aj s vysokými teplotami. Kedy sa treba mať na pozore?

Ilustračný obrázok k článku Pozor na počasie: Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja platia VÝSTRAHY
Zdroj: TASR

Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja je od pondelkového poludnia zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe so slovami, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

Kedy hrozia búrky?

Výstrahy 1. stupňa pred búrkami podľa slov meteorológov platia v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Krupina, Žarnovica a Žiar nad Hronom do utorka 2.00 hod. a v okresoch Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Zvolen až do 6.00 hod.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ píše SHMÚ.

Ďalšie aktuálne správy

Bude horúco

V južných okresoch Banskobystrického kraja však môže byť v najbližších hodinách aj poriadne horúco. „Miestami sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C,“ píše SHMÚ.

Výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami platia v pondelok od 13.00 do 18.00 hod. v okresoch Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Zvolen.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodáva SHMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Búrky
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM