Marcel Páleš Kultúra

Posledný víkend v starom roku pod Urpínom: Tu je PREHĽAD akcií, kde zaženiete nudu

Ani počas posledného víkendu starého roku 2013 Banská Bystrica nespí. V meste sa môžete opäť vybrať za zábavou, a to či už na koncert, do divadla, do opery, kina či na výstavu.

Ilustračný obrázok k článku Posledný víkend v starom roku pod Urpínom: Tu je PREHĽAD akcií, kde zaženiete nudu
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • 27. 12. 20:00 Klub 77 – DEEP PURPLE NIGHT – ORAVIA – DEEP PURPLE REVIVAL
  • 27. 12. 20:00 Tirish Pub – „KILLING FOR CHRISTMAS TOUR“ 2013/2014 – HOBBS ANGEL OF DEATH (Australian Thrash Metal Legend), Ezkator (thrash-metal / Zlaté Moravce), T ODIO (Taliansko)
  • 28. 12. 20:00 Klub 77 – ŽIARISLAV A BYTOSTI – Poslnovratový koncert s uvedením rozšírenej knihy „NÁVRAT SLOVENOV“ – Skupina Žiarislav a Bytosti hrá novodrevný folklór vlastnej tvorby v štýle „RODO“ na prírodné hudobné nástroje. Žiarislav nahral a naspieval ako multiinštrumen­talista väčšinu svojich dosiek (11) sám s nástrojmi, ako píšťaly, fujary, husle, korytová basa, basička (čelo), ozembuchy, bunkoše, hrkálky, bubny “doby” a tiež s gitarou a akustickou basgitarou a ďalšími inštrumentami.
  • 28. 12. po 22:00 Ministry of Fun – STRAPO – slovenský rapper a DJ SPINHANDZ & DJ MIKEE

DIVADLO:

  • 28. 12. Štátna opera 18:00 – VERDI – Okrem mnohých iných projektov divadla realizovaných v rámci verdiovského roku umelecký súbor spolu s autorkou diela Danou Dinkovou pripravili životopisnú inscenáciu o tomto géniovi. Tá je popretkávaná časťami jeho najznámejších diel, podmanivými sólovými výstupmi i strhujúcimi zbormi, ktoré reprezentuje snáď najznámejší z nich: Zbor Židov.
  • 29. 12. 16:00 BDNR – BUBÁCKA ROZPRÁVKA /Iva (Ne)bojsaňa/ – cyklus sólo hier pre deti – Protistrašidelná rozprávka pre malých a veľkých, čo sa (ne)boja. Humorne ladená hra pre najmenších o tom, ako sa z bojazlivej Marušky stala odvážna baba Rambabucha.

VÝSTAVY:

  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • piatok, sobota, nedeľa – Thurzov dom – KRÁSA, KTORÁ HREJE – Výstava o dejinách kachliarstva na Slovensku predstavuje jedno z najvýznamnejších remeselníckych odvetví u nás.
  • piatok a sobota, átrium ŠVK – STOPY: OBYVATELIA VARŠAVY 1899 – 1944 – Panelová výstava fotografií.
  • piatok a sobota – NEMECKÉ VYNÁLEZY, KTORÉ ZMENILI SVET – Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – DEDINA ROKA
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – MICHAL TOKOVSKÝ: ČARO STARÝCH GRAMOFÓNOV – Zbierka historických gramofónov a fonografov nadšenca a zberateľa Michala Tokovského určite zaujme nejedného návštevníka Galérie v podkroví. Výstava prezentuje vývoj zvukovej reprodukcie pre domácnosti prvej polovice 20. storočia.
  • piatok a sobota, Štátna vedecká knižnica – ZAUJÍMAVOSTI Z DEPOZITÁRA – Štátna vedecká knižnica – Literárne a hudobné múzeum Vás pozýva na výstavu s názvom Zaujímavosti z depozitára. Tentokrát pre Vás vybrali textilné a iné doplnky osobností slovenskej kultúry z fondu LHM.

KINO:

  • piatok, sobota, nedeľa 13:20 Cinemax ESC – VTÁČÍ ÚLET – USA, 2013, animovaný, komédia, 90 min., MP – Animák Vtáčí úlet je príbehom dvoch odvážnych, hoci celkom obyčajných moriakov, ktorí vytvoria ambiciózny plán. Ich misiou je vrátiť čas a zachrániť seba a ďalších svojho druhu od istého konca na sviatočných stoloch. Reggie je naivný, no dobrosrdečný moriak, ktorý pred sviatkami žije so svojim kŕdľom. Mnohí z jeho druhov sú už pripravení byť súčasťou sviatočného stola, Reggie tomuto osudu uniká.
  • piatok, sobota, nedeľa 16:40 – KRÍDLA VIANOC – Česko, 2013, dráma, komédia, 110 min., MP-12 – Hrdinovia filmu dostanú možnosť niečo si priať a ich život sa tak rozbehne smerom, ktorý si sami určili. Množstvo „náhod“ im prinesie to, čo chceli a tak majú možnosť si svoje priania prežiť. V živote sme zodpovední nielen za všetko čo robíme, ale rovnako ta aj za to, čo hovoríme, čo si myslíme a po čom túžime.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM