Jakub Forgács Samospráva

Poslanci odklepli 210 000 € na údržbu a opravy ciest: Došlo na zmätky v sále aj emotívne prejavy!

Balík 1,7 milióna eur, ktoré mesto vyhralo v súdnom spore so štátom, sa pomaly míňa. Poslanci na 29. zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodli, že po rekonštrukcii základných škôl vyčlenia zdroje aj na údržbu a opravu miestnych komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odklepli 210 000 € na údržbu a opravy ciest: Došlo na zmätky v sále aj emotívne prejavy!
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici v pondelok opäť ukrojilo z balíka peňazí 1,7 milióna eur, ktoré mesto vyhralo v súdnom spore so štátom. Hoci poslanci priznávajú, že kým definitívne nerozhodne Najvyšší súd, s peniazmi by hýbať nemali, finančné prostriedky do volebných obvodov potrebujú čím skôr. Nemôžu čakať na ďalšie mimorozpočtové zdroje, ktoré sú ešte len na ceste.

Peniaze už sú na účte mesta

„Suma 1,7 milióna eur je reálne na účte mesta Banská Bystrica. Minister spravodlivosti síce podal mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd, ale nepredpokladáme, že by rozhodol v neprospech mesta. Keby aj rozhodol, že ich máme neoprávnene, sú ďalšie rezervy, z ktorých by sme ich doplnili. Očakávame zdroje z refinancovania informatizácie mesta, do ktorej sme po dva roky investovali 800 000 eur. Tie nám v najbližšom čase majú byť refinancované z eurofondov,“ vysvetlil predseda finančnej komisie v MsZ Tomáš Novanský.

Podľa Novanského na začiatku roka schválili „priškrtený“ rozpočet, a tak nemohli dofinancovať volebné obvody, kultúru, šport, rozvoj cestovného ruchu. „Napĺňame iba to, čo sme sľúbili, keď sme schvaľovali tohtoročný rozpočet. Povedali sme, že akonáhle sa objavia zdroje, rozdelíme ich. A to teraz robíme. Nemôžeme čakať, to už by sme nestihli urobiť nič,“ dodal poslanec Novanský.

210 000 eur do siedmich volebných obvodov

Mestskí poslanci 300 000 eur z vyhratého balíka peňazí už použili na rekonštrukciu základných škôl v meste počas leta. V pondelok schválili 210 000 eur do siedmich volebných obvodov Banskej Bystrice na údržbu a opravu miestnych komunikácií. Kľúč, podľa ktorého mali deliť peniaze pre obvody, poslancov rozdelil. Najprv odhlasovali uznesenie, že každý obvod dostane po 30 000 eur. Po zmätkoch v sále a emotívnejších prejavoch svoje uznesenie vzápätí zrušili a hlasovali znova. Napokon definitívne schválili, že volebné obvody si sumu rozdelia podľa počtu obyvateľov v nich žijúcich. Rozpočet kultúry navýšili o 40 000 eur, do športu nasmerovali 30 000 eur a napríklad na pamiatky v meste pôjde 10 000 eur.

Peniaze, z ktorých mesto vykrýva podhodnotené oblasti v rozpočte, muselo zaplatiť ministerstvo spravodlivosti pre chybu súdu v kauze cyperskej spoločnosti Tikka Investments Limited. Tá ešte v roku 2003 získala pohľadávku mestskej príspevkovej organizácie. Išlo o dlh Investorského úradu mesta, ktorý po krachu Dopravnej banky nemal peniaze na okamžité splatenie úveru. Mesto odmietlo zaplatiť dlh za príspevkovú organizáciu a ten rokmi narástol až na vyše štyri milióny eur aj s penálmi. Na základe rozhodnutia súdu v roku 2005 mestu exekvovali z účtov takmer 1,5 milióna eur. Najvyšší súd neskôr tento verdikt zrušil, ale vtedy už peniaze boli na účte cyperskej spoločnosti. Mesto následne požiadalo štát, aby mu peniaze vrátilo. Stalo sa tak až po rozhodnutí odvolacieho Krajského súdu v Banskej Bystrici vo februári 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM