Jakub Forgács Šport

Populárna akcia sa vracia pod Urpín: Na Banskobystrickú latku prídu hviezdy svetového formátu

Skvelé správy pre športových nadšencov! Po ročnom nútenom odmlčaní sa Banskobystrická latka vracia pod Urpín. A príde skutočne vo veľkom štýle. Sľubuje totiž účasť svetových hviezd.

Ilustračný obrázok k článku Populárna akcia sa vracia pod Urpín: Na Banskobystrickú latku prídu hviezdy svetového formátu
Zdroj: TASR

Populárny výškarský míting pod strechou sa pri návrate primerane nadýchol a na 21. ročník s dátumom 4. februára sľubuje účasť dvoch veľkých hviezd, Katarčana Mutaza Essu Baršima a Rusku Svetlanu Školinovú. Obaja budú ozdobou a aj predpokladanými piliermi mítingu. Baršim prekonal v lete 243 cm a patrí medzi najvážnejších adeptov na pokorenie ‚bradatých‘ svetových rekordov Kubánca Sotomayora. Školinová zasa dala o sebe vedieť titulom majsterky sveta vlani v Moskve a aj ona by sa mala postarať o to, že sa latka v hale na Štiavničkách posunie u žien na 200 cm a viac.

Rok odmlčania bol aj rokom niektorých zmien. Šéfom organizačného výboru sa stal Alfonz Juck a najmä od neho a spoľahlivých partnerov vo VŠC Dukla a v NŠC sa očakáva, že renomé latky neklesne, ba možno sa aj zvýši. „Banskobystrická latka sa pripomína v tom najlepšom svetle,“ povedal Alfonz Juck. „Podarilo sa zabezpečiť účasť súčasne najlepšieho výškara na svete Baršima, ktorý pred dvoma rokmi v Banskej Bystrici už víťazne štartoval a má na ňu pekné spomienky. My veríme, že napriek jeho vstupu do halovej sezóny bude atakovať výšky na úrovni rekordu mítingu, čiže 238 cm a viac,“ podotkol.

Na ženskú výšku si diváci viac odvykli, naposledy si zaskákali na Banskobystrickej latke pred tromi rokmi. „Aj tu sme pripravili lákadlo, úradujúcu majsterku sveta Rusku Školinovú. V Banskej Bystrici už prekonala dva metre a táto méta by asi všetkých uspokojila,“ usudzuje Alfonz Juck.

Banskobystrická latka žiadne revolučné zmeny neprekonala a ukáže svoju stabilné tvár jedného z renomovaných permit mítingov EA. „Všetko nasvedčuje tomu, že sa vracia na vysokej úrovni v plnom rozsahu. Nevynechali sme ani mládežnícky seriál Latku piatich miest, ktorý pomáha rozvoju skoky do výšky a ja len verím, že nakročí do novej éry. No a moje najväčšie želanie pred Banskobystrickou latkou spočíva v tom základnom, aby k nám prišiel Baršim zdravý, v plnej forme, a potom sa môžeme tešiť na veľké veci,“ dodal Juck.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM