Aktualizované Správy Samospráva

Politické strany v Banskobystrickom kraji sa spojili: Vyzvali ľudí, aby sa dali zaočkovať

Podľa predsedu BBSK Jána Luntera majú rôzne názory a predstavy, ale aj jeden spoločný cieľ, a to, aby mohli všetci spolu vrátiť život do normálu.

Ilustračný obrázok k článku Politické strany v Banskobystrickom kraji sa spojili: Vyzvali ľudí, aby sa dali zaočkovať
3
Galéria
Zdroj: BBSK

Zástupcovia politických strán v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) v utorok v Banskej Bystrici zverejnili spoločnú výzvu adresovanú obyvateľom, ktorá sa nesie pod názvom Som očkovaný – pridajte sa aj vy. Za výzvou, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a čísla zaočkovaných, stojí predseda BBSK Ján Lunter a pridali sa k nej krajskí predsedovia politických strán.

Spojenie síl

„Máme rôzne názory a predstavy, ale máme aj jeden spoločný cieľ, a to, aby sme mohli všetci spolu vrátiť život do normálu, aby sme ochránili zdravie a životy. Jedinou cestou von z pandémie je očkovanie a preto aj my spájame svoje sily,“ konštatoval Lunter.

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera kraj robí všetko, čo je v jeho možnostiach pre to, aby sa zvýšil počet zaočkovaných.

Ďalšie aktuálne správy

Výzva ministrovi

„Všetci predstavitelia relevantných politických strán dnes jedným hlasom po prvý raz na Slovensku vyzvali ľudí, aby sa išli dať očkovať. Radi by sme robili aj iné aktivity, ale ministerstvo zdravotníctva musí jasne povedať, čo je koho kompetencia. My dnes vykonávame iba prenesenú kompetenciu štátu a tá je v oblasti mobilných očkovacích jednotiek a veľkokapacitných očkovacích centier. Na nič iné nemáme mandát,“ povedal podpredseda BBSK.

Ministra zdravotníctva vyzývajú, aby jednoznačne zadefinoval, aká je ich úloha. „Ak chce od nás, aby sme na krajskej úrovni robili cielenú kampaň, budeme ju veľmi radi robiť, ľudia stále nemajú dostatok informácií, sú rôzne spôsoby, ako ich motivovať, aby sa išli očkovať. Štát však musí povedať, kto to ide robiť a dať na to finančné prostriedky,“ zdôraznil Ondrej Lunter a pripomenul, že Slovensko v celkovej zaočkovanosti zaostáva za krajinami EÚ.

Z viacerých strán

"Mesto Poltár patrí medzi okresy, kde je najmenšia miera zaočkovanosti, čo súvisí aj s tým, že ide o menej rozvinutý okres, ktorý nemá nemocnicu. Podarilo sa nám zriadiť mobilné očkovacie centrum, kde sa v súčasnosti môžu očkovať ľudia nad 60 rokov. Priestory sme zriadili bezplatne. Stále kontaktujeme občanov,“ reagovala primátorka Poltára a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Brisudová (OĽANO).

K výzve kraja sa pripojili ďalší traja poslanci NR SR Alexandra Pivková (Za ľudí), primátorka Lučenca, Radovan Sloboda (SaS) a Igor Kašper (Sme rodina). Pridali sa Roman Malatinec (Hlas-SD), Igor Janičina (KDH) a Péter Csúzs (SMK).

Do konca mája sa v BBSK podarilo obe dávky vakcíny podať viac ako 106.000 ľuďom. Celkovo je ich zaočkovaných prvou dávkou takmer 201tisíc.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskobystrického kraja

V OBRAZOCH: Politici v Banskobystrickom kraji vyzvali ľudí, aby sa dali očkovať
3
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM