Jakub Forgács Správy Samospráva

Podstatne menšie rady aj ďalšie dobré správy: Aktuálne INFO o testovaní v Bystrici

Hoci sa skrátila doba odberov, v meste fungovať všetkých 68 odberných miest, a to aj napriek tomu, že ich kapacita nebola minulú nedeľu využitá naplno.

Ilustračný obrázok k článku Podstatne menšie rady aj ďalšie dobré správy: Aktuálne INFO o testovaní v Bystrici
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti je na odberných miestach v Banskej Bystrici pokojná atmosféra. Informoval o tom na tlačovom brífingu 1. zástupca primátora Jakub Gajdošík.

"Všade je dostatočný počet zdravotníkov, vojakov, administratívnych pracovníkov a ochranného materiálu. Tvoria sa podstatne menšie rady ako pred týždňom. Obyvatelia sa pravdepodobne riadia našimi odporúčaniami a návštevu odberných miest si rozložili na celý víkend pokračoval.

68 odberných miest

Hoci sa skrátila doba odberov, v meste fungovať všetkých 68 odberných miest, a to aj napriek tomu, že ich kapacita nebola minulú nedeľu využitá naplno. "Urobili sme tak preto, lebo aj v okresoch, kde nie je povinné testovanie žije mnoho obyvateľov, ktorí za prácou dochádzajú do Banskej Bystrice. Aby v pondelok mohli nastúpiť do zamestnania, musia sa dať otestovať a dá sa očakávať, že využijú odberné miesta v našom meste,“ spomenul Gajdošík.

Zároveň dodáva, že uplynulý víkend sa s tým aktuálnym nedá porovnať. „Ukazuje sa, že keď samosprávy a všetci, ktorí sa podieľajú na plošnom testovaní, majú dostatočný čas na prípravu, tak sa to dá zvládnuť. Minulý týždeň sme boli vystavení časovému stresu. Na príprave plošného testovania pracuje viac ako 30 zamestnancov mestského úradu, príslušníci mestskej polície, zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb. Ide o obrovský nápor nielen na ľudí, ale aj na financie mesta. V prípade, že bude mať niekto záujem pokračovať v plošnom testovaní očakávame, že táto otázka bude so samosprávami prediskutovaná a vytvorí sa jasný mechanizmus financovania takejto akcie,“ dodal Gajdošík.

Testujú aj pri osade

Aj mobilné odberné jednotky pokračujú v testovaní na tých istých miestach ako minulý týždeň. "Jedna z nich sa nachádza v Senici pri rómskej osade a zajtra sa presunie do centra tejto mestskej časti. Druhá mobilná odberná jednotka je dnes v Iliaši a zajtra bude pri Univerzite Mateja Bela, kde sa zrealizuje druhé kolo testovania zahraničných študentov a lektorov, ktorí v našom meste študujú,“ dopĺňa Milan Lichý, 2. zástupca primátora.

Ako pokračoval, pokiaľ ide o rómsku osadu v Senici, tak vďaka rómskym dobrovoľníkom a ďalším ľuďom sa podarilo otestovať všetkých obyvateľov tejto mestskej časti. "V prvom kole s negatívnym výsledkom a podľa našich informácií, od dnešného rána zatiaľ nebol nikto pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Na testovanie prišli v plnej sile aj vozidlá so zamestnancami dodávateľa zberu komunálneho odpadu v meste. Všetci odchádzali tak isto s negatívnym výsledkom. Dobrou správou z Banskej Bystrice je to, že druhé kolo testovania prebieha bez problémov v pokojnej atmosfére súdržnosti, spolupatričnosti,“ dodal Lichý.

Zábery zo sobotného testovania v Bystrici nájdete aj v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystričanov neodradilo ani mrazivé počasie, na odbery stoja v radoch
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM