Jakub Forgács Správy

Podrobné HARMONOGRAMY pre Bystričanov: Takéto zbery prebehnú na jeseň

Mesto zverejnilo informácie pre obyvateľov týkajúce sa zberu biologicky rozložiteľného odpadu a mobilného zberu nebezpečného odpadu. Kedy sa budú konať?

Ilustračný obrázok k článku Podrobné HARMONOGRAMY pre Bystričanov: Takéto zbery prebehnú na jeseň
1
Galéria
Zdroj: TASR

Aj tento rok môžu obyvatelia využiť zber biologicky rozložiteľného odpadu BRO prostredníctvom pristavených veľkokapacitných kontajnerov. „Chceme tým predísť vzniku nelegálnych skládok na periférii mesta, za plotmi záhrad či na brehu vodných tokov. Napriek tomu, že BRO sa časom prirodzene rozloží, takéto skládky sú nelegálne a pôsobia neesteticky,“ hovorí Michal Štúber z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

„Vyzývame obyvateľov, aby BRO zo záhrady zhodnocovali výhradne kompostovaním na vlastnom pozemku, zapojili sa do zberu prostredníctvom 240 alebo 660 litrových odpadových nádob, odviezli ho do zberného dvora mesta v Radvani alebo ho uložili do pristavených veľkokapacitných kontajnerov,“ dopĺňa Štúber.

V termíne od 2.do 4.10.2020 budú pristavené kontajnery v nasledujúcich lokalitách:

  1. križovatka M. Rázusa a T. Vansovej
  2. Záhradná – križovatka s Tajovského ul.
  3. Astrova– koniec ul. plocha pod Azalkovou
  4. Na Graniarikriž. Astrova – ihrisko
  5. A.Matušku – detské ihrisko
  6. Prof. Sáru č. 6
  7. Hviezdoslavova č. 50 – križovatka na Žltý piesok
  8. Hviezdoslavova č.35 – 39
  9. Bellušova č. 9 (k bytovke)
  10. ul. Timravy križ. s ul. Na Uhlisku
  11. Jegorovova č. 2
  12. Majerská cesta č. 21 – 23 k zastávke MHD
  13. Šalková – námestie
  14. Šalková – konečná MHD
  15. Senická cesta – konečná MHD
  16. Senická cesta – pri bývalej MŠ
  17. Iliaš – bývalý obchod
  18. Rakytovce (veža, „separáky“)
  19. Smreková (k poslednej bytovke)
  20. Kremnička (Čerešňová – zvonica)
  21. Jabloňová (koniec ulice)
  22. Podháj č. 70 (rodinné domy)
  23. Poľná č. 1 (vnútroblok)
  24. Poľná x Malachovská (za zastávku)
  25. Pršianska terasa – Medená 1 – bytový dom
  26. Zelená – pod oporným múrom k spodným schodom
  27. Limbová 7 – 17
  28. Mlynská (bývalý obchod)
  29. Skubín (otočka MHD)
  30. Suchý vrch – Zimná ul.

V termíne od 9.do 11.10.2020 budú pristavené kontajnery v nasledujúcich lokalitách:

  1. Ľ. Ondrejova – park
  2. Hlboká (obchod)
  3. Strmá (otočka MHD)
  4. Inovecká (do zákruty na chodník)
  5. Kostiviarska – Topoľová ul.– Kozie nám.
  6. Jakub – kostol
  7. Jakub – ihrisko
  8. Nový svet – otočka
  9. Uľanka– bytové domy
  10. Uľanka– kostol
  11. Uľanka– začiatok
  12. Uľanka– obchod

Čo nebezpečný odpad?

Približne jedno percento komunálneho odpadu tvorí nebezpečný odpad, ktorý v prípade uloženia na skládku môže kontaminovať životné prostredie. Mesto Banská Bystrica preto pre obyvateľov dlhodobo vytvára vhodné podmienky na jeho likvidáciu. Aj túto jeseň môžu Banskobystričania, ktorí chcú chrániť životné prostredie, odovzdať tento odpad počas mobilného zberu nebezpečného odpadu pracovníkom spoločnosti DETOX s.r.o, Banská Bystrica, ktorí ho profesionálne zneškodnia.

„Medzi odpad s obsahom škodlivých látok, ktorý môžete bezplatne odovzdať patria autobatérie a batérie, farby, lieky, motorové, jedlé, minerálne a syntetické oleje či olejové filtre, odpadové chemikálie, obaly a nádoby znečistené škodlivinami, ortuťové teplomery, plasty znečistené ropnými látkami, riedidlá a rozpúšťadlá, chemicky znečistené textílie, ustaľovače, vývojky a výbojky, chemicky znečistené vody, zvyšky pesticídov a insekticídov, žiarivky, elektrické a elektronické spotrebiče či odpady s obsahom nebezpečných látok,“ hovorí Štúber. Vzhľadom na zmenu legislatívy nie je možné od fyzickej osoby prevziať azbest. V prípade potreby preto kontaktujte spoločnosť, ktorá je Regionálnym úradom verejného zdravotníctva oprávnená na nakladanie s azbestom.

Aj počas roka

Uvedené odpady, a to aj vo väčších množstvách, môžu obyvatelia mesta Banská Bystrica počas roka od pondelka do štvrtku (7.00 – 15.30 hod.) bezplatne odovzdať na prevádzke spoločnosti DETOX s.r.o. na adrese: Zvolenská cesta 139, Banská Bystrica (smer na Iliaš/Mercury­Market, prvá odbočka vpravo do priemyselného areálu), telefonický kontakt: 048/47 125 25. V čase mobilného zberu – 03. a 10. októbra 2020, je možné odovzdať odpad aj na prevádzke, a to v čase od 8.00 hod. do 13.00 hod.

Podmienkou pre prevzatie odpadu je predloženie občianskeho preukazu a dodržanie aktuálnych opatrení prijatých hlavným hygienikom proti šíreniu ochorenia COVID-19 (prekrytie dýchacích ciest ochranným rúškom, dodržiavanie rozostupov, príp. iné aktuálne). „Banskobystričanov zároveň žiadame o trpezlivosť. Nevytvárajte skládky odpadu na miestach zberu. V stanovenom termíne, prosím, počkajte na zberové vozidlo spoločnosti DETOX s.r.o. Mimo uvedených zastávok nie je možné zastaviť vzhľadom na časový harmonogram,“ dopĺňa Štúber.

Harmonogram jesenného zberu nebezpečného odpadu nájdete v priloženej galérii!

Foto: ilustračné

Zber nebezpečného odpadu v Bystrici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM