Správy

Pod Urpínom uviedli do života unikátnu knihu. Dostupná má byť zadarmo

Na bystrickej Radnici bola uvedená do života kniha Tam, kde kvitnú divé maky. Svetlo sveta uzrela symbolicky 11. novembra, teda v deň, keď v roku 1918 bolo podpísané prímerie k ukončeniu vojny.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom uviedli do života unikátnu knihu. Dostupná má byť zadarmo
4
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny uviedli do života v priestoroch bystrickej Radnice publikáciu o vojnovom cintoríne v Majeri Tam, kde kvitnú divé maky. Svetlo sveta uzrela symbolicky 11. novembra, teda v deň, keď v roku 1918 bolo podpísané prímerie k ukončeniu vojny. Tento deň je známy ako Deň vojnových veteránov.

„Zámerom knihy je predstaviť širokej verejnosti základné fakty a poznatky o vzniku a existencii vojnového cintorína v Majeri, o činnosti vojenskej nemocnice a zachytiť neskoršiu históriu, ale i súčasnosť tohto pamätného miesta a vízie do budúcnosti,“ konštatovala Jana Pelikánová z oddelenia kultúry banskobystrického magistrátu.

Deň vojnových veteránov je vo svete známy aj ako Deň červených makov. Knihu „Tam, kde kvitnú divé maky“ pripravilo mesto v spolupráci s Vojenským historickým ústavom v Bratislave a čitatelia v nej nájdu zoznam pochovaných, historické mapy, ukážky archívnych dokumentov, dobové fotografie či spomienky a príbehy vojakov. Obsahom sú tiež zaujímavé informácie z vojenských dejín mesta, zisťovacích sondáží či archeologického výskumu.

Publikácia má byť v určitom počte zadarmo dostupná v Informačnom centre Banská Bystrica na Námestí SNP i v Turistickom informačnom centre na autobusovej stanici.

Pozrite si monument na vojnovom cintoríne v Majeri v priloženej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Súčasťou vojenského cintorína v Bystrici je monument
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM