Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpínom sa rozozvučia píšťaly organu: Do Bystrice zavíta talentovaný hudobník z Anglicka

Mladý Brit príde predviesť svoje organové umenie pod Urpín. Do tónov diel Bacha, Francka či Brahmsa sa budete môcť započúvať v Bystrickej katedrále sv. Františka Xaverského.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom sa rozozvučia píšťaly organu: Do Bystrice zavíta talentovaný hudobník z Anglicka
Zdroj: TASR

Organový koncert sa uskutoční v utorok o 19:00 v Bystrickej katedrále sv. Františka Xaverského. Predstaví sa na ňom mladý talentovaný organista z Britskej Canterbury. Benjamin Scott sa narodil v High Wycombe pri Londýne v roku 1992. Momentálne pôsobí ako dirigent a organista chrámového zboru na Canterbury Christ Church Univerzite v Canterbury, kde študuje posledný ročník bakalárskeho stupňa v odbore cirkevnej hudby. Okrem toho pôsobí aj ako organista vo farnosti svätého Martina a svätého Pavla v Canterbury.

Spolupracoval s významnými organistami, ako napr. Michael Farley a Andrew Fear, u ktorých zároveň študoval a získaval poznatky o king of instruments. Účinkoval vo viacerých televíznych prenosoch a nahrávaniach televízie BBC, v katedrálach vo Winchesteri, Southwarku, Guilforde a Canterbury.

25. marca je v Katolíckej cirkvi každoročne slávený sviatok Zvestovania Pána. Sviatok sa začal sláviť už v 4. storočí na Východe. Asi v 7. storočí sa jeho slávenie dostalo aj na západ. Je to presne deväť mesiacov pred Vianocami. Pripomíname si vtedy udalosť, keď k Panne Márii prichádza anjel, ktorý jej oznámil, že sa stane matkou Ježiša. V tento deň preto bude prerušené štyridsaťdenné pôstne obdobie a znova zaznie aj mohutný zvuk organa. Na koncerte zaznejú diela Bacha, Francka, Langlaisa, Clérambaulta, Nicolasa de Grigny, Brahmsa, či Lefébure-Welyho.

Foto: ilustračné

Pod Urpínom sa rozozvučia píšťaly organu: Do Bystrice zavíta talentovaný hudobní
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM