Jakub Forgács Správy

Pod Urpínom onedlho vyrastie vojenský tábor: Bystričania si pochutia na guláši priamo z poľnej kuchyne

Tak to sa len tak nevidí! V Banskej Bystrici už o pár dní rozložia svoj tábor vojaci, no to ani zďaleka nie je všetko. Pozrite, čo sa to chystá v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom onedlho vyrastie vojenský tábor: Bystričania si pochutia na guláši priamo z poľnej kuchyne
Zdroj: TASR

Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je v každej krajine, ktorej sa vojna dotkla, považované za významnú udalosť. Obzvlášť keď si tento rok pripomíname 70 rokov od jej ukončenia. Múzeum Slovenského národného povstania pri tejto príležitosti a tiež pri príležitosti 60. výročia svojho založenia pripravuje celodenný program s názvom Deň víťazstva v Múzeu SNP.

Vo štvrtok sa podujatie začína o 10:00 v areáli Pamätníka SNP sprístupnením dvoch originálnych vozňov pancierového vlaku Štefánik – tankového a guľometného vozňa. Spolu s dvomi autentickými vozňami, ktoré sa používali pri deportáciách Židov do koncentračných táborov sa stanú novými exponátmi Skanzenu ťažkej bojovej techniky. V interiéri dvoch „dobytčákov“ bude umiestnená výstava o Slovenskom národnom povstaní, ktorá bude počas celého dňa sprístupnená širokej verejnosti spolu s hlavnou expozíciou Múzea SNP bezplatne.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na vojenský tábor s prezentáciou Klubov vojenskej histórie, ochutnávku guľášu z poľnej kuchyne, ale tiež prezentácie práce modelárov a sokoliarov. Oživením celého podujatia bude o 14:00 slávnostné otvorenie exteriérovej výstavy inštalovanej v Skanzene ťažkej bojovej techniky prezentujúca históriu Múzea SNP a Pamätníka SNP ako dominanty Banskej Bystrice. Predstavené budú fotografie zo stavby Pamätníka SNP, ktoré doteraz neboli prezentované na verejnosti, najvýznamnejšie zbierky, ktoré sa múzeu počas svojej činnosti podarilo získať či najvýznamnejšie projekty, ktoré múzeum zrealizovalo – Projekt Vagón, Improvizovaný pancierový vlak Štefánik či každoročný významný projekt Osláv SNP.

Predstavené budú osobnosti Múzea SNP – 12 Banskobystri­čanov z oblasti umenia, kultúry, hudby a športu, ktoré prepožičali svoje tváre banskobystrickému múzeu: Vladimír Moravčík, Ján Koleník, Terézia Kružliaková, Richard Gonda, Anastasija Kuzmina, Marek Hamšík, Andrej Baran, Michal Handzuš, Matej Tóth, Marek Zákopčan, Jana Šikuľová, Peter Kulhány. Vyvrcholením celého podujatia bude o 19:00 koncert Martina Haricha v Záhrade Chavivy Reik.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM