Jakub Forgács Rôzne Správy

Počuli ste o vrchu pri Bystrici? Niesol názov Hohenstein a ponúka 360-stupňový rozhľad, FOTO

Hľadáte miesto, odkiaľ sa môžete kochať úchvatnými výhľadmi na všetky smery? Potom sa oplatí vyraziť do neďalekej Ľubietovej.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste o vrchu pri Bystrici? Niesol názov Hohenstein a ponúka 360-stupňový rozhľad, FOTO
21
Galéria

Vysoká (995 m n. m.), ktorej historický nemecký názov bol Hohenstein, leží v severovýchodnej časti Slovenského rudohoria v celku Veporské vrchy v pohorí Čiertaž. Vypína sa nad obcou Ľubietová, no dostať sa sem dá aj z druhej strany, od Brusna. V oboch prípadoch sa treba vybrať po zelenej turistickej značke.

Úchvatný výhľad

Široký 360-stupňový rozhľad z kamenného brala vám poskytuje nádherný výhľad na chrbát Nízkych Tatier, Prašivej, Starohorských vrchov, Veľkej Fatry, Kremnických vrchov, Bystrickej vrchoviny, pohorie kaldery stratovulkánu Poľana a Ľubietovského vepra s geografickým stredom Slovenska na Hrbe.

Ako uvádza informačná tabuľa na vrchu, vrchol Vysokej v časoch osmanských a tureckých nájazdov na banské mestá (16. – 17. storočia) plnil funkciu strážnej signálnej vartovky zaradenej do obranného signálneho systému banských miest. Bola tu vybudovaná strážna veža so signálnym ohňom, pomocou ktorého sa v prípade ohrozenia vyslal výstrelom a svetlom signál vartovkám v okolí Banskej Bystrice.

Historické ložiská

Zaujímavosťou tiež je, že v južnej časti Vysokej sa nachádza historické ložisko medenej rudy Podlipa, zo severnej strany sa nachádza druhé historické ložisko medenej rudy Svätodušná a dolina Peklo, kde pôsobil v začiatku 16. Storočia Thurzovsko – Fuggerovský mediarsky podnik.

Vysoká je významná archeologická polykultúrna lokalita, kde sa nachádzalo výšinne sídlisko priamo nad významným medeným zrudnením. Podľa doložených archeologických nálezov keramiky, kovových predmetov a zbraní bolo toto územie osídlené od čias doby bronzovej, cez doby železné, až do prelomu letopočtov – ľuďmi kultúry lužickej, halštatskej, laténskej, púchovskej – nachádzajú sa tu dôkazy o prítomnosti a metalurgickej činnosti Keltov.

Zábery Vysokej a výhľady z vrchu si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Vysoká ponúka úchvatný 360-stupňový rozhľad
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM