Správy

Pocta pre Vladimíra Hiadlovského: Rektor bystrickej UMB sa ujal funkcie prezidenta SRK

Vladimír Hiadlovský je členom Slovenskej rektorskej konferencie od roku 2014, keď bol vymenovaný prezidentom SR za rektora UMB v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Vladimíra Hiadlovského: Rektor bystrickej UMB sa ujal funkcie prezidenta SRK
Zdroj: TASR

Funkcie prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) sa v utorok (22. 8.) ujal Vladimír Hiadlovský, rektor Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Za priority považuje modernú vysokoškolskú infraštruktúru a atraktívne vysokoškolské vzdelávanie, záujem o študenta i podporu zamestnancov. Deklaruje užšiu spoluprácu študentov, akademických senátov, zamestnancov i zamestnávateľov. Zasadzovať sa chce tiež o obhajovanie požiadaviek vysokých škôl v spoločnosti.

Náročné obdobie

„Musíme presviedčať spoločnosť, že na Slovensku máme kvalitné vysoké školy, na ktorých pracujú kvalitné tímy a jednotlivci. Výsledkom našich aktivít musí byť aj posilnenie reputácie vysokých škôl doma a v zahraničí,“ zdôrazňuje Hiadlovský.

Pripomína, že ide o náročné obdobie, v ktorom vysoké školy pokračujú v implementácii náročných reforiem, novelizácie vysokoškolského zákona, míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR, ale aj viacerých vládnych vízií a stratégií. V procese schvaľovania je nový dlhodobý zámer vo vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti pre oblasť vysokých škôl.

Dlhodobé dôsledky

SRK dlhodobo upozorňuje, že vysoké školy sú kľúčové pre hospodársky rast Slovenska i zlepšenie spoločenskej klímy. Dlhodobé podfinancovanie vysokoškolskej infraštruktúry, vzdelávania, vedy, výskumu či umenia má pritom negatívny dosah na konkurencieschop­nosť krajiny. Zabúdať netreba ani na to, že vysoké školy vychovávajú kvalifikovanú pracovnú silu schopnú kritického a nezávislého myslenia a podporujú sociálnu mobilitu jednotlivcov. Štáty, ktoré dlhodobo investujú do vzdelávania, sú podľa SRK prosperujúcejšie, bohatšie a vitálnejšie.

„Znižovanie verejných výdavkov na vysoké školy je krátkodobým riešením aktuálneho rozpočtového roka. Štát síce dosiahne tento cieľ a často sa k nemu opakovane vracia, ale negatívne dôsledky pre občanov sú dlhodobé,“ konštatuje Hiadlovský s tým, že investície do vysokého školstva prinášajú štátnej pokladnici z dlhodobého hľadiska vysokú návratnosť. Financovanie vysokého školstva z verejných zdrojov je preto podľa neho výhodné, a to aj za cenu zvýšenia deficitu štátneho rozpočtu.

Hiadlovský je členom SRK od roku 2014, keď bol vymenovaný prezidentom SR za rektora UMB v Banskej Bystrici. Predtým zastával funkciu dekana Ekonomickej fakulty UMB.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM