Jakub Forgács Správy

POCTA pre Rooseveltku: Inšpiratívne VÝSLEDKY prezentovala pred 150 nemocnicami, FOTO

O výsledky Centra roboticky asistovanej chirurgie FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica sa zaujímajú aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku POCTA pre Rooseveltku: Inšpiratívne VÝSLEDKY prezentovala pred 150 nemocnicami, FOTO
2
Galéria

Centrum roboticky asistovanej chirurgie Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica vybrali, aby zástupcom vedenia zo 150 nemocníc z rôznych kútov sveta prezentovali, ako sa dá vybudovať ekonomicky, prevádzkovo a zároveň medicínsky efektívne a výkonné centrum. Výsledky centra prezentovalo v posledný augustový deň na Intuitive executive session 2023 v tureckom Istanbule vedenie nemocnice spolu s nemocnicami z Nórska, Saudskej Arábie, Brazílie a Izraela. Informoval o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Inšpiratívne výsledky

Raditeľka nemocnice Miriam Lapuníková a vedúci centra robotickej chirurgie doktor Vladimír Baláž v prezentácii da Vinci cesta v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici From 1 2 3 približovali skúsenosti, ako minimalizovať náklady na obstaranie a prevádzku robotického systému, vystačiť si s dostupným počtom personálu a pri tom maximalizovať medicínsku efektívnosť a benefity tejto šetrnej metodiky pre pacienta.

„Naše centrum dosahuje v priemere na jeden robotický systém spolu za všetky odbornosti výsledky ako kolegovia v Nórsku či Brazílii. Musím povedať, že prezentovanie výsledkov takejto práce ma napĺňa hrdosťou. Zároveň musím dodať, že všetci zahraniční kolegovia sa boria s rovnakými výzvami ako my na Slovensku. Hlavne čo sa týka motivácie, efektívnosti a nedostatku stredného zdravotníckeho personálu,“ približuje riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

„Som hrdý, že sme mali príležitosť ukázať, že aj v malom štáte, pri nie úplne ideálnych podmienkach zdravotníckeho systému, môžeme vybudovať pracovisko, ktorého prácu a výsledky uznávajú a inšpirujú sa nimi aj odborníci na medzinárodnej úrovni a môžeme sa smelo porovnávať s nemocnicami svetového mena,“ uviedol doktor Vladimír Baláž, vedúci Centra roboticky asistovanej chirurgie.

Smelé plány

Nemocnica nepoľavuje vo vízii ďalšieho napredovania a rozvoja centra. Od svojho vzniku v roku 2011 v ňom dodnes uskutočnili spolu 4 530 výkonov. Lekárom sa s vysokou pravdepodobnosťou podarí tento rok prekonať hranicu 800 roboticky asistovaných operácií, čo by bol ročný rekord od spustenia centra. Rozbehnuté európske centrá, ktoré presiahnu 700 operácii za rok, zvažujú zakúpenie ďalšieho prístroja. V prvej polovici roku 2024 preto nemocnica plánuje obstarať tretí robotický systém da Vinci, ktorý bude disponovať aj duálnou konzolou pre potreby výučbu.

Robotické systémy postupne zakúpili a plánujú zakúpiť aj ďalšie nemocnice na Slovensku a je potešujúce, že sa metodika stane dostupnejšou pre väčší počet pacientov. Zároveň však vyvstáva potreba vzdelávania a školenia ďalších operatérov. Banskobystrické pracovisko je už od roku 2021 aj referenčným centrom pre Slovensko a získalo certifikáciu Observation and proctoring center pre strednú a východnú Európu. Aj z tohto dôvodu je ambícia pracoviska stať sa Národným referenčným centrom pochopiteľná. Odborníci zároveň plánujú rozšíriť spektrum robotických výkonov. Okrem urologických, gynekologických, krčných ochorení a ochorení kolorekta chcú roboticky operovať aj nádorové ochorenia hepatopankrea­tobiliárneho traktu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Výsledky Centra roboticky asistovanej chirurgie prezentovali v zahraničí
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM