Jakub Forgács Kultúra

Pocta pre Bábkarskú Bystricu. Zaradili ju medzi najlepšie divadelné festivaly v Európe

Medzinárodná porota európskej festivalovej platformy rozhodla. Spomedzi 715 európskych festivalov sa medzi najlepšími ocitol aj náš bystrický.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Bábkarskú Bystricu. Zaradili ju medzi najlepšie divadelné festivaly v Európe
4
Galéria
Zdroj: TASR

Vlaňajší medzinárodný festival Bábkarská Bystrica TOUR, Dvojitý impulz, organizovaný Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici, medzinárodná porota európskej festivalovej platformy EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) vybrala ako jeden z 26 najlepších umeleckých divadelných festivalov.

Vyberalo sa spomedzi 715 európskych festivalov ocenených značkou kvality EFFE Label a Bábkarská Bystrica sa stala laureátom ako jediný festival zo Slovenska. EFFE Label je európske ocenenie pozoruhodných festivalov rôznych umeleckých smerov prínosných pre svoju komunitu, svet umenia a celú Európu.

Európska Festivalová Asociácia (EFA) zverejnila výber festivalov pred niekoľkými dňami a vyzdvihla ich neobyčajnú umeleckú kvalitu, zmysluplnú prácu, uvedomenie si záväzkov spoločenského pôsobenia festivalov v umení a ich dosah na región, v ktorom pôsobia. Laureáti sú zároveň zaradení do súťaže o cenu EFFE Award. Cena bude odovzdaná 18. septembra 2017 počas Salónu umeleckých festivalov v Bruseli za účasti zástupcov a zástupkýň ocenených festivalov, eurokomisára pre kultúru Tibora Navracsicsa, členov a členiek EFFE poroty a EFA rady a európskych médií.

Medzinárodná festivalová komisia ocenila smerovanie banskobystrického festivalu a vysoko ohodnotila ciele, ktoré dlhodobo sleduje. „Bábkarská Bystrica TOUR, Dvojitý impulz je festival, ktorého idey a program majú potenciál zaujať publikum z celého sveta a všetkých sfér ľudskej činnosti. Je to veľmi zaujímavý festival, ktorého myšlienky nasledujú konkrétne činy. Idey Bábkarskej Bystrice spĺňajú všetky kritériá značky kvality EFFE.“ V nasledujúcich týždňoch bude 26 ocenených festivalov predstavených na webovej stránke EFFE.

Bábkarská Bystrica 2016
4
Galéria
Zdroj: BDNR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM