Jakub Forgács Hokej

Pocity po supersérii s Nitrou chce Handzuš zopakovať: Hlad za víťazstvami sme ešte úplne nenasýtili!

Už onedlho vyvrcholí hokejová extraliga finálovými zápasmi, v ktorých na seba narazia Banská Bystrica a Košice. Historický úspech, ktorý sa podaril baranom po postupe zo semifinále, im nestačí. Naplneniu snu, ktorý sa im vynoril po postupe, chcú obetovať všetko.

Ilustračný obrázok k článku Pocity po supersérii s Nitrou chce Handzuš zopakovať: Hlad za víťazstvami sme ešte úplne nenasýtili!
Zdroj: TASR

Pre HC' 05 Banská Bystrica nastal slávnostný okamih, ktorý potrvá počas celej finálovej série. Tréner Miroslav Chudý pôsobí ako chodiaca aura optimizmu, ani v jednom slove nezapochybuje. „V našich silách je zvládnuť aj finále. Hráči sa ešte viac stmelili, brankári opäť skompletizovali na troch zdravých a kto bude chytať, sa rozhodneme až pred zápasom,“ povedal.

Baranov čaká väčší ľad

Tréner si po sérii s Nitrou ružové sny neužil. „Veľa som nesníval, lebo som ani toho veľa nenaspal. Napätie bolo obrovské, po rozhodujúcom zápase som sa dostal do postele asi o druhej v noci a bola to bezsenná noc,“ prezradil Chudý s tým, že o to však bola krajšia, lebo sa splnilo to, po čom každý z nich túžil. A bola to podľa neho dobrá noc a ešte krajšie ráno.

Miroslav Chudý si lámať hlavu pred Košicami nemusel, aj keď podmienky nastanú iné. „V prvom rade sa musíme prispôsobiť väčšiemu ľadu, aký na nás v Košiciach čaká, nachystať sa na jeho šírku. Vieme, čo môžeme od nich očakávať, oni vedia o nás to isté. Srdce, nasadenie, bojovnosť a všetky neodmysliteľné záležitosti, čo k play off patria považujem za prirodzené, asi sa navzájom niečím väčším neprekvapíme,“ vysvetlil.

Významná udalosť strhne do víru diania nielen samotný klub. „Pre hráčov, nás trénerov, klub to bude veľkú udalosť, no nielen my, ale celé mesto žije finálovým napätím, veľmi sa teší, veď po ňom vždy len márne túžilo,“ popisuje veľkosť finálového skutku Miroslav Chudý, podľa ktorého vypukla veľká radosť z toho, že mužstvo priviedli až do samého záveru. Diváci i všetci ľudia v meste si môžu finále vychutnať, pretože hokej sa nehrá pre nich, ale pre divákov.

Tréner vyzdvihol dôvod postupu

Prečo až teraz dospela Banská Bystrica do finále play off sa ťažko vysvetľuje. Tréner Chudý vyzdvihol najmä jeden dôvod. „Príležitosti už boli, najbližšie sme k nemu mali pred štyrmi rokmi s Popradom, keď sme prehrali na zápasy 3:4. Myslím si, že tohto roku sa zišla výborná partia chalanov, s vynikajúcim kolektívom, vodcami tímu, máme tu mladých hráčov, čiže vytvorila sa akurátna chémia, preto to funguje,“ pokračoval s tým, že v takejto atmosfére sa ľahšie znáša aj únava.

Regenerácia pred finále sa miesila s víťazným prežívaním semifinálovej série s Nitrou. „Deň po zápase hráči oddychovali a na ľad vyšli až teraz. Všetci sú rozumní, vedia, čo chcú, nebolo im treba nič zdôrazňovať,“ dodal tréner.

Cenné trofeje nezbiera

Ústredná postava tímu Michal Handzuš pôsobí ako ostrieľaný pragmatik a ak sa ho niekto spýta na rituály, tak ich zahrá do autu. „Nie som poverčivý, takže žiadne rituály, pretože uberajú energiu,“ vysvetlil. „Mám svoje zásady, žiadne rozdiely u mňa nevidieť, ak by som prežívanie porovnával trebárs so Stanley Cupom. Je to finále, vždy emotívne, vzrušujúce, hlavne preto, že sa každý snaží prepracovať na vrchol. V NHL sa hlavne mediálne viac finále prežíva, čo súvisí s trofejou, považovanou za najväčšiu,“ povedal Handzuš, podľa ktorého však teraz hrá v Banskej Bystrici, vo svojom rodnom meste, nikdy vo finále nebolo, takže emotívne to dosť prežíva.

Handzuš sa za zberateľa cenných trofejí nepovažuje. „Snažím sa hlavne pomôcť chalanom, ktorí dreli celú sezónu. Teraz sme sa ocitli tam, kde sme sa túžili dostať, určite so snahou skončiť najvyššie. O mňa nejde, ale o mužstvo, o ľudí, ktorí okolo banskobystrického hokeja pracujú. Pamätám si, keď bol úplne dole a vyšplhal sa až sem, zadosťučinenie prežíva každý, kto sa snažil klub pozdvihnúť. Na Slovensku finančná situácia nie je ľahká, každoročne sa dosť ťažko mužstvo skladá tak, aby mal z jeho výkonov a výsledkov fanúšik radosť.“

Handzuš: Ešte sme sa úplne nenasýtili

Nad momentom príhodného času sa taktiež zamyslel. „Mužstvo sa veľmi dobre poskladalo, s viacerými charakternými hráčmi, ktorí veria v to, čo si povieme,“ pokračoval so slovami, že v sérii s Nitrou ukázali aj vo chvíľach, keď sa im nedarilo, odhodlanie a vieru. Priznal tiež, že mali aj trochu šťastia, ale to je vždy potrebné.

Po Nitre sa oslavovalo veľmi krátko. „V podstate sa nestihlo nič, no najkrajšie oslavy sú tie spontánne, keď padne rozhodujúci gól. Sotva odbila polnoc, už sme preladili a začali myslieť na finále. Po supersérii s Nitrou, s emotívnym, krásnym koncom by sme si tieto pocity chceli s ďalším veľmi ťažkým súperom zopakovať,“ povedal.

Apetít nenarástol, „barani“ v každom jednom zápase play off boli podľa slov Handzuša hladní za víťazstvami rovnako. „Ešte sme sa úplne nenasýtili, po každom zápase sme vyhladli a apetít sme si udržiavali na rovnakej hladine. Kráčali sme pevne za svojím finálovým snom, teraz sa pred nami vynoril ďalší a aby sme ho naplnili, tak mu všetko obetujeme,“ dodal Handzuš.

Čítajte tiež:

Na finálové zápasy proti Košiciam siahneme hlbšie do vrecka: Pozrite, aké vysoké bude vstupné!

Jeden z najskalnejších fanúšikov baranov opísal krásne chvíle: Po postupe sme plakali od radosti

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM