Marcel Mojžiš Rôzne

Počasie sa opäť chystá vystrájať: V Bystrici má tentoraz riadne zapršať

Len včera sme sa v Banskej Bystrici a okolí borili s poriadnou snehovou nádielkou a už na dnešný večer a zajtrajšok nám už zasa hrozí ďalšie vystrájanie počasia. Meteorológovia dokonca pre náš okres vydali hneď 2 výstrahy - pred silným lejakom a povodňami.

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa opäť chystá vystrájať: V Bystrici má tentoraz riadne zapršať
Foto: Eva Viestová

Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vysoká. „V okrese Banská Bystrica sa očakáva miestami výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 – 40 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity“, varujú meteorológovia vo výstrahe druhého stupňa.

„Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, vysokú nasýtenosť povodí, oteplenie a očakávané intenzívne zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.“, konštatujú vo výstrahe 1. stupňa pred povodňami odborníci zo SHMÚ. Tá platí od nedeľného rána až do odvolania.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM