Jakub Forgács Správy

Počas čistenia mesta sa spievalo aj hralo na gitarách: Bystričania vyzbierali vyše 350 kontajnerov

Ulice Banskej Bystrice sú po zime opäť čistejšie! Postarali sa o to samotní Banskobystričania, ktorí upratali mesto. A veru, mali čo robiť, presvedčte sa o tom sami.

Ilustračný obrázok k článku Počas čistenia mesta sa spievalo aj hralo na gitarách: Bystričania vyzbierali vyše 350 kontajnerov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Akcia zameraná na skvalitnenie životného prostredia Za krajšie mesto 2015 bola aj tento rok mimoriadne úspešná. Do vyčistenia verejných priestranstiev, okolia bytových i rodinných domov od komunálnych a rastlinných odpadov, sa počas štyroch etáp zapojilo mnoho Banskobystričanov. Svedčí o tom 352 vyvezených veľkoobjemových kontajnerov či odstránenie 57 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

Zapojil sa aj primátor

Za krajšie mesto odštartoval primátor mesta Ján Nosko so svojím najbližším tímom a pracovníkmi mestského úradu. Vyčistili lokalitu pod Urpínom, okolie sochy Partizána, ale aj serpentíny spájajúce mestskú časť s národnou kultúrnou pamiatkou Kalváriou. Počas ostatných štyroch víkendov hliadkovala po meste monitorovacia služba. Dohliadala na naplnenosť kontajnerov, ich vývoz a opätovné pristavenie alebo premiestnenie na ďalšie potrebné miesta.

„Teší nás každoročný záujem obyvateľov o akciu, ktorá prináša viditeľne čistejšie mesto. Počas upratovania si v niektorých častiach mesta ľudia varili guľáš, inde sa spievalo a hralo na gitarách. Verím, že každý občan, ktorý sa zapojil, je motivujúcim príkladom pre svoje okolie. Ďakujeme všetkým zúčastneným za pomoc, vynaloženú námahu a čas, ktorý venovali zlepšeniu kvality nášho prostredia,“ hovorí Michal Štúber z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ v Banskej Bystrici.

Upratovali žiaci i neziskovky

Skvalitniť mesto pomohli aj školy, občianske združenia a neziskové organizácie. Zapojili sa žiaci a učitelia zo základných škôl Radvanská, Tr. SNP, Moskovská, Spojová, Družby, Ďumbierska, Sitnianska, ZŠ Narnia, žiaci z Konzervatória J. L. Bellu a iných. Odpadom spoločne naplnili 14 veľkokapacitných kontajnerov. Za krajšie mesto 2015 podporili aj občianske združenia i neziskové organizácie, napríklad Kultúrne združenie Rómov Slovenska, Bosí karmelitáni, Občianske združenie New Faces, Slovenská agentúra životného prostredia… Podarilo sa im odstrániť 11 ton odpadov, vyčistiť športový areál a jeho okolie v mestskom parku, priestory Kalvárie a. i.

„Na čistotu Banskej Bystrice má nezanedbateľný vplyv aj aktivita verejnoprospešných pracovníkov, ktorí denne odstraňujú z verejných priestranstiev desiatky vriec komunálneho odpadu. Treba si však uvedomiť, že niekoľko aktivačných pracovníkov nevyčistí celé 78-tisícové mesto. Jednoduchšie je vzniku odpadov predchádzať ako ho neskôr pracne odstraňovať“, dodáva vedúci oddelenia odpadového hospodárstva, Peter Suchý.

Čítajte tiež:

Zbavte sa nebezpečného odpadu: Študujte harmonogram mobilného zberu v Bystrici ulicu za ulicou

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM