Aktualizované Iné športy

Po Surovom končí ďalšia bystrická hviezda: Kuzminová definitívne ukončila aktívnu kariéru

V prejave, ktorý pre nervozitu prečítala, priznala, že myšlienky na koniec sa objavili už na vlaňajších ZOH v Pjongčangu, kde získala zlatú i striebornú medailu.

Ilustračný obrázok k článku Po Surovom končí ďalšia bystrická hviezda: Kuzminová definitívne ukončila aktívnu kariéru
15
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová definitívne ukončila aktívnu kariéru. Na stredajšej tlačovej konferencii oznámila, že napokon nebude pokračovať ani v štafete. Pôsobenie v individuálnych pretekoch ukončila v apríli po sezóne Svetového pohára.

„Biatlonu som sa venovala 20 rokov, viac ako polovicu života. Vždy som išla na plné obrátky, aby som si splnila sny a potešila fanúšikov. Zažila som mnoho krásnych vecí. Napriek všetkému prišiel čas, aby som spravila jedno zo svojich najväčších rozhodnutí v živote a oznámila, že ukončujem aktívnu kariéru,“ povedala v emotívnom prejave Kuzminová.

V prejave, ktorý pre nervozitu prečítala, priznala, že myšlienky na koniec sa objavili už na vlaňajších ZOH v Pjongčangu, kde získala zlatú i striebornú medailu. „V tom období prišli prvé úvahy o konci. Pýtala som sa sama seba, čo ešte chcem dokázať a pre koho, keďže som na každej olympiáde získala zlato.“ Nebolo to jednoduché rozhodnutie, no napokon sa rozhodla predĺžiť si súťažný život o jednu sezónu a splniť si posledný športový sen. „Mala som potrebu ešte pomôcť tímu, hoci som cítila, že sa musím viac venovať rodine a deťom. Chýbal mi však titul majsterky sveta. Napokon to bola sezóna, v ktorej som zažila krásne veci a splnila si sny,“ uviedla Kuzminová, ktorá vybojovala zlato na MS v Östersunde.

Napriek tomu, že ešte chcela pomôcť štafete, zdravotný stav ju donútil zneniť plány. „Viem, že mnoho fanúšikov zostalo sklamaných po ukončení individuálnej kariéry. Členstvom v štafete som chcela pomôcť dať fanúšikom nádej, že ma ešte uvidia na trati. Postupne sa však okrem rodinných dôvodov objavili aj ďalšie okolnosti. Tréningy som zvládala, ale v pretekoch to bolo náročné. Zdravotné problémy sa nabaľovali a nebola som schopná ich riešiť v krátkodobom horizonte. V štafete som chcela pomôcť a nie byť na príťaž,“ dodala Kuzminová.

Tridsaťpäťročná rodáčka z ruského Ťumenu reprezentuje Slovensko od roku 2008. Počas desaťročia vybojovala tri zlaté a tri strieborné medaily na ZOH. Vo Vancouveri 2010 a Soči 2014 zvíťazila v šprinte na 7,5 km, v Pjongčangu 2018 v pretekoch s hromadných štartom na 12,5 km. Na všetkých troch ZOH získala aj strieborné medaily, v 2010 a 2014 v stíhačke a v 2018 na 15 km. Tento rok sa radovala z titulu majsterky sveta v Östersunde (šprint na 7,5 km). Vo celkovom hodnotení Svetového pohára skončila v poslednej sezóne na treťom mieste, v ročníku 2017/2018 bola druhá. Na konte má dva malé glóbusy v šprinte a jeden v stíhacích pretekoch. Celkovo sa počas kariéry dostala na pódium 39-krát (18 víťazstiev, 15 druhých miest a 6 tretích). Chcem poďakovať Slovensku za dôveru a možnosť reprezentovať tento štát. „Ďakujem Ministerstvu obrany SR, Slovenskému olympijskému a športovému výboru, Vojenskému športovému centru a Slovenskému zväzu biatlonu za podporu a pomoc počas celého pôsobenia na Slovensku. Ďakujem celému realizačnému tímu, kolegom a kolegyniam, priateľom a celej mojej rodine, ktorí pri mne vždy stáli,“ pokračovala dojatá Kuzminová.

Ani po ukončení aktívnej kariéry sa však nechystá stiahnuť zo športového diania. „Chcem byť súčasťou športového života na Slovensku. Svojou účasťou chcem pomôcť rozvoju športu. Budem propagovať pohyb a zdravý životný štýl. Svoju úlohu vidím v tom, že dokážem motivovať ľudí i deti, aby sa viac hýbali. Vieme, že je to dnes veľký problém a verím, že správna propagácia môže zachrániť budúce generácie. Ako zamestnankyňa Dukly Banská Bystrica by som rada pomohla pri plnení úloh, ktoré sa kladú na Vojenské športové centrum. Som ambasádorka EYOF, ktorý sa uskutoční v roku 2021 v Banskej Bystrici, dúfam, že svojou prítomnosťou pomôžem k perfektnej organizácii tohto podujatia. V tomto období mám iba krátkodobé vízie, aby som našla správny smer. V neposlednom rade konečne sa stanem mamou na plný úväzok. Dúfam, že týmto rozhodnutím neovplyvním vnímanie biatlonu a fanúšikovia mu zostanú verní, pretože aj takéto veci k športu patria,“ povedala Kuzminová.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Kuzminová definitívne ukončila aktívnu kariéru
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM