Jakub Forgács Hokej

Po pohronskom derby sa najviac skloňovalo meno Michala Handzuša: Takúto poklonu mu vystrúhal bystrický tréner!

Hokejové stretnutia Banskej Bystrice a Zvolena vždy majú náboj. Inak tomu nebolo ani v tom poslednom pod Pustým hradom. Veľkú zásluhu na úspechu Bystričanov mal práve dvojgólový Michal Handzuš, ktorému po zápasu vzdal poklonu aj tréner baranov.

Ilustračný obrázok k článku Po pohronskom derby sa najviac skloňovalo meno Michala Handzuša: Takúto poklonu mu vystrúhal bystrický tréner!
Zdroj: TASR

Pod Pustým odchádzali diváci zo zápasu 18. kola Tipsport ligy s derby zážitkom. Aj keď sa návšteva sezóny musela zmieriť s prehrou Zvolenčanov po samostatných nájazdoch (3:4 sn), zložila gavaliersku poklonu víťaznej tvrdohlavosti banskobystrických ‚baranov‘. Zápasy o hokejové Pohronie nesú vždy zo sebou pečať výnimočnosti, len si treba vybrať hrozienka na koláči, aký upiekli obe mužstvá.

Lídrom na ľade aj v kabíne

Tréner Banskobystričanov Vladimír Országh zachraňoval už v 31. minúte ‚požiar‘ na ľade. Oddychový čas za stavu 2:0 pre domácich ‚rytierov‘ zapôsobil na zmätených a dezorientovaných hráčov ako presný kompas. „Dostali sme dva góly v oslabeniach a hneď na to sme mali dve tri striedania, keď sme začali prepadať. Pred zápasom som upozorňoval, že Zvolen je veľmi silný v prečíslení a my sme mu to aj v tom momente umožnili. Prestali sme hrať svoju hru a bolo nutné zobrať timeout, chalanov upokojiť, pretože do konca zápasu bola ešte viac ako polovica,“ povedal so slovami, že z tempa vypadli len zo päť šesť minút pri góloch v oslabeniach a súper im začal unikať, no je rád, že oddychový čas zabral.

Najviac sa po zápase skloňovalo meno Michala Handzuša. „Takýto zápas potreboval on, potrebovali sme ho aj my,“ nešetril chválou tréner Országh. „Michal je veľkým lídrom na ľade i v kabíne, aj v predchádzajúcich zápasoch mal veľa možností, zo zápasu na zápas sa zlepšuje a ako správny líder potiahol celé mužstvo.“

Vladimíra Országha dosť zamrzeli vysoké tresty dvoch hráčov, z nich vyplývajúce päťminútové oslabenia a tri inkasované góly. „My sme nedisciplinovaní! Každý zápas máme nejaký vyšší trest a stojí nás strašne veľa síl. Chceme hrať agresívne, ale každý hráč je zároveň zodpovedný za svoje konanie a takéto tresty nás jednoducho zrážajú na kolená. Proti Zvolenu, ktorý má najlepšie presilovky, sa nám to mohlo kruto vypomstiť, preto treba neustále klásť dôraz na čistotu súbojov. Agrresívnosť áno, no s faulami nie,“ spomenul.

Zhody s derby v Bystrici

Zvolenský kouč Josef Turek po zápase len skonštatoval, že po zákrokoch Luntera a Gilliesa sa Habšuda zo zranenia bude liečiť dva tri mesiace i viac a Puliša čaká ešte vyšetrenie. „Zlomená ruka Habšudu a možno aj následné drátovanie spôsobí, že už má po sezóne. Ťažko takéto straty nahradiť, aj teraz sme hrali s dvoma juniormi v obrane Fekiačom a Ivanom, čiže musíme určite hľadať jedného beka a dúfať, že sa nám uzdraví Pokovič a po repre pauze nastúpi,“ povedal tréner.

Josef Turek nachádzal veľa zhodných prvkov s predchádzajúcim derby zápasom v Banskej Bystrici. „Aj pod Urpínom sa skončil 3:3 v riadnom hracom čase, vtedy sme otáčali skóre my a v predĺžení rozhodli. Teraz sa zápas, ktorý považujem v domácom prostredí za jeden z najlepších, skončil opačne. Škoda, že sme v prvej tretine nepremenili viacero šancí. Narazili sme na veľmi silného súpera, musíme si uvedomiť, že vlastní veľkých hráčov, spomeniem len Handzuša, Hudeca, Ďatelinku, brankára Bacashihuu a my zasa máme aj hráčov trebárs zo Skalice, ktorá sa topí v tabuľke,“ pokračoval so slovami, že nie je jednoduché prekonať Banskú Bystricu, tak to však v hokeji chodí, keď súper zapol a bol v jednu chvíľu lepší, čo mu stačilo na dvojbodové víťazstvo.

Na nájazdy si verí

Michal Handzuš naplnil líderské postavenie v mužstve do bodky a úplne ho vyšperkoval pri rozhodujúcom samostatnom nájazde. „Ja si na ne verím, no nie vždy to skončí gólom. Nerozhodujem sa vopred ako zakončím, až v danom momente a vyšlo mi to. Pri vyrovnávajúcom góle tesne pred koncom mi Majdan super nahral a bol by hriech nevyrovnať, navyše som predtým trafil aj žŕdku. Tento zápas sme nechceli pustiť, aj vzhľadom na predchádzajúce, to by nám určite na psychiku nepomohlo. Zatiaľ podávame lepšie výkony ako dosahujeme výsledky, teraz si trochu potrénujeme, niečo vysvetlíme a dúfam, že začneme stúpať,“ povedal.

Postavu Michala Handzuša rešpektuje aj súper, a to napriek tomu, že proti Zvolenu strelil len prvý sezónny gól. Obranca Daniel Krejčí, ktorý patril zo Zvolenčanov medzi najlepších, strelil gól a oproti Handzušovi bol v mínuse pri nepremenenom samostatnom nájazde, Handzuša vykreslil slovami: „On je hráč s obrovskými skúsenosťami, silný v osobných súbojoch a pred bránkou, s takmer dvoma metrami a sto kilami, vždy strhne na seba pozornosť a ťažko ho dôsledne ustrážiť.“

Pozrite si kompletnú tabuľku Tipsport Ligy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM