Jakub Forgács Šport

Plavec bystrickej Dukly Klobučník v novom slovenskom rekorde: Takto finišoval na majstrovstvách sveta

Ukázal sa v skvelej forme! Na majstrovstvách sveta predviedol plavec Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Tomáš Klobučník parádny výkon. Vo finále disciplíny 200 m prsia utvoril nový slovenský rekord.

Ilustračný obrázok k článku Plavec bystrickej Dukly Klobučník v novom slovenskom rekorde: Takto finišoval na majstrovstvách sveta
Zdroj: TASR

Slovenský plavec Tomáš Klobučník finišoval v piatkovom finále na MS v krátkom bazéne v Dauhe v disciplíne na 200 m prsia na výbornom 5. mieste. Zverenec Dirka Langeho dosiahol čas 2:04,29 minúty a utvoril ním nový slovenský rekord. Doterajšie vlastné maximum z minuloročných ME v dánskom Herningu poslal Slovák (24) do minulosti o 68 stotín sekundy. Zlatú medailu a titul majstra sveta získal Maďar Daniel Gyurta (2:01,49 min).

Klobučník postúpil do finále ako posledný ôsmy najrýchlejší, keď v dopoludňajších rozplavbách časom 2:05,01 zaostal za národným rekordom o štyri stotiny. Štvornásobný najlepší plavec Slovenska ale vo finále oveľa zrýchlil a dosiahol jeden z jeho najlepších výsledkov v kariére. Pred rokom v Herningu skončil v tejto disciplíne na šiestom mieste, na polovičnej trati bol štvrtý. Člena Dukly Banská Bystrica posunula vyššie aj diskvalifikácia Rusa Olega Kostina.

„Finále som si užil. Plávalo sa mi podstatne lepšie ako ráno. Mal som s Dirkom taktiku "All in“, čiže poriadne preteky rozbehnúť. Prvú päťdesiatku som sa snažil držať Brazílčana vedľa mňa. Ten odpadol po 50 metroch a ja som v podstate zrýchlil na 100 percent. Medzičas na stovke bol naozaj rýchly. Bol som na druhom mieste. Vedel som, že posledná 50-ka bude viac ako náročná, ale jedine takáto taktika ma mohla posunúť a niečo zmeniť. Nechcel som skončil ôsmy. Chcel som lepšie umiestnenie a podarilo sa to, hoci posledná 50-ka nebola podľa predstáv. Ale som spokojný,„ povedal z dejiska šampionátu Klobučník. "Dirk mi povedal, že to bol jeden z najlepších výkonov, aké u mňa kedy videl,“ dodal..

Finálové výsledky – muži 200 m prsia

  • 1. Daniel Gyurta (Maď.) 2:01,49, 2. Marco Koch (Nem.) +0,42, 3. Kiril Progoda (Rus.) +0,89, 5. Jasuhiro Koseki (Jap.) +0,96, 5. TOMÁŠ KLOBUČNÍK (SR) +2,80, 6. Juta Ošikiri (Jap.) +3,60, 7. Felipe Franca Silva (Braz.) +5,25 – Oleg Kostin (Rus.) diskvalifikovaný
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM