Jakub Forgács Šport

Plavci UMB sa vytiahli skvelými výkonmi: Na Slovenskom pohári si vyplávali 11 medailí!

Tak toto sa nevidí každý deň. Mladí banskobystrickí plavci vylovili z bazénu 11 vzácnych kovov. Jeden z nich nenašiel premožiteľa hneď v štyroch disciplínach.

Ilustračný obrázok k článku Plavci UMB sa vytiahli skvelými výkonmi: Na Slovenskom pohári si vyplávali 11 medailí!
Zdroj: Dnes24.sk

Druhá tohtoročná edícia „FFD Slovenského pohára žiakov“ v plávaní, sa uskutočnila v 50-metrovom osemdráhovom bazéne v Košiciach. Na štarte sa predstavilo 251 plavcov vo veku 9 až 12 rokov z 27 slovenských plaveckých oddielov. Mladí plavci z UMB Banská Bystrica vylovili z košického bazénu 5 zlatých, 1 striebornú, 5 bronzových medailí, ale aj 31 ďalších výborných umiestnení v prvej desiatke.

Premožiteľa nenašiel v štyroch disciplínach

„Slovenský pohár žiakov, ktorý je 5. kolovou súťažou jednotlivcov si získal na popularite, štatistiky to potvrdzujú. Už od vzniku tejto súťaže bazény doslova praskajú pod tlakom súťažiacich. Na rozdiel od iných športov, si na nedostatok mládeže v plaveckom športe nemôžeme sťažovať. Plavci v tomto ročníku bojujú o plavecké sústredenie v kúpeľoch Dudince v júli 2016, ktoré zabezpečí generálny partner tejto súťaže, skupina FFD. V každom ročníku bude vyhodnotených po 7 plavcov. Do hodnotenia sa im započíta súčet najlepších 4 bodových výkonov z jednotlivých kôl.“ informoval podpredseda Slovenského plaveckého zväzu a predseda Komisie vrcholového športu a mládeže Milan Záborský.

Banskobystrické plávanie znovu zanechalo dobrý dojem, čo plavci z Plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica potvrdili ziskom 11 medailí. Najlepšie si počínal Andrej Siklenka, ktorý v kategórii 12-ročných bol jedným z najúspešnejších pretekárov celého podujatia, keď až v štyroch disciplínach (100 a 200 m prsia, 100 a 200 m motýlik) nenašiel svojho premožiteľa a postavil sa na najvyšší stupienok. Svoju výbornú pripravenosť potvrdil ešte ziskom bronzovej medaily na 100 m voľný spôsob a 4. miestom na 400 m voľný spôsob.

Výborne si počínala Lucia Hovorková v kategórii 10-ročných, ktorá zvíťazila v disciplíne 200 m polohové preteky. Striebornú medailu vybojovala na 100 m motýlik a svoju zbierku medailí všetkých kovov si skompletizovala bronzom na 50 m motýlik. Veľmi príjemným prekvapením boli výkony Petra Perašína v kategórii 12-ročných (získal bronzovú medailu na 200 m voľný spôsob) a Alexandry Súlovcovej v kategórii 11-ročných (bronz na 400 m voľný spôsob), ktorí okrem medailových umiestnení zaznamenali výrazné zlepšenia svojich najlepších osobných výkonov. V kategórii najmladších 9-ročných žiakov si úspešne počínal Matúš Mesároš, keď v disciplíne 50 m prsia vystúpil na bronzový stupienok.

Vrásky na čele pre financie

Okrem medailistov si výborne počínali aj ďalší Banskobystričania (Leo Petrigač, Emma Bitalová, Katarína Kortánová, Zuzana Mojžišová, Ema Žilíková, Lucia Vološinová, Filip Kučera, Paulína Kamoďová, Tomáš Parížek), ktorí sa umiestňovali v prvej desiatke štartujúcich.

„Som nesmierne rád, že plávanie sa teší naozaj veľkému záujmu mladých ľudí aj napriek doslova mizerným podmienkam. Na Slovensku nemáme dostatok plaveckých bazénov a vrásky na čele nám robia aj financie, ktoré musíme nesmierne ťažko zháňať na zabezpečenie tréningového procesu. Toto športové odvetvie však má svoju budúcnosť, ktorú nám môžu iné športy s lepšími podmienkami iba závidieť,“ dodal Záborský.

Foto: Janka Potančoková

Mladí banskobystrickí plavci vylovili z bazénu 11 vzácnych kovov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM