Aktualizované Samospráva

Platy ako premiér?! V žiadnom prípade, reaguje vedenie bystrickej župy

Krajskí poslanci schválili nový poriadok odmeňovania zamestnancov. Prečo pristúpili k tomuto kroku a v čom boli nezrovnalosti?

Ilustračný obrázok k článku Platy ako premiér?! V žiadnom prípade, reaguje vedenie bystrickej župy
Zdroj: Dnes24.sk

Mzdy a odmeny zamestnancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bude od začiatku apríla určovať nový poriadok odmeňovania. Schválili ho poslanci Zastupiteľstva BBSK na svojom pondelkovom (26.3.) výjazdovom rokovaní v Lučenci s tým, že jeho platnosť bude na obdobie jedného kalendárneho roka.

Doteraz platný odmeňovací poriadok bol schválený v apríli 2017. „Tento poriadok už dnes nezodpovedá aktuálnym potrebám pre efektívne riadenie a ani plne nevyhovuje platnej legislatíve. Preto je potrebné nahradiť ho novým,“ priblížil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý, ktorý bol jeho predkladateľom.

Vysoké príjmy?

V rozprave niektorí poslanci vyjadrili obavy, že v pôvodnom návrhu poriadku boli stanovené príliš vysoké platové stropy. Ako pre médiá uviedla poslankyňa Božena Kováčová, spolu s odmenami by platy riadiacich pracovníkov v krajnom prípade mohli dosiahnuť sumy vo výške 5000 až 7000 eur.

„Tie nadpočty tam boli veľké. Ja nehovorím, že by im ich niekto dal, ale na papieri to bolo napísané,“ konštatovala poslankyňa, podľa ktorej v tejto veci s vedením BBSK hľadali kompromis. „Našli sme ho v tom, že sme obmedzili odmeny riaditeľovi úradu a maximálne odmeny riaditeľom odborov. Takisto sme schválili to, že maximálny plat riaditeľa úradu môže byť najviac 3500 eur,“ dodala Kováčová s tým, že viac mu nemôže dať ani predseda BBSK.

Podľa oficiálneho stanoviska vedenia Úradu BBSK sú však tvrdenia o výške platov 5000 až 7000 eur nepravdivé a ohradzujú sa voči nim.

„V prvom rade, plat riaditeľa Úradu BBSK podľa žiadneho návrhu nikdy nemohol dosiahnuť hodnotu 7000 eur. Výpočet, akým niektorí autori dospeli k tomuto číslu, sa na plat riaditeľa nikdy nevzťahoval, pretože funkcia riaditeľa bola samostatným paragrafom vyňatá z kategórie zamestnancov Úradu BBSK,“ zdôvodnil hovorca BBSK Matej Bučko s tým, že skutočný plat súčasného riaditeľa úradu je rovnaký ako u jeho predchodcu.

Zlá interpretácia paragrafu

Príplatky sa podľa jeho slov vzťahujú iba na zamestnancov podľa paragrafu 10 nového poriadku a plat riaditeľa je upravený výlučne podľa paragrafu 9.

„Vzhľadom k tomu, že počas pripomienkovania dokumentu dochádzalo k dezinterpretáciám tohto paragrafu, riaditeľ priamo na zastupiteľstve a poslancom v trojdňovom predstihu predložil upravený materiál, ktorý jasne zadefinoval, že ‘riaditeľovi Úradu BBSK neprislúchajú pohyblivé zložky mzdy uvedené v § 3 tohto Poriadku odmeňovania‘," zdôraznil Bučko.

Ako pokračoval, cieľom nového poriadku je zaviesť rovnosť do odmeňovania zamestnancov Úradu BBSK. „Ak by sme ho chceli uplatňovať do krajnosti, tak ako ho uplatnili niektorí autori, potom by mali astronomické platy nielen vedúci pracovníci, ale aj šoféri, ktorým by prináležala mzda 2000 eur, či referenti s platom 3100 eur,“ konštatoval hovorca a doplnil, že na takéto zvyšovanie platov či udeľovanie astronomických odmien BBSK nemá financie, a preto ho ani neplánuje.

Chcú diskusiu

V rozprave niektorí poslanci poukázali aj na skutočnosť, že medzi výškou platov riadiacich pracovníkov a bežných zamestnancov sú podľa ich názoru veľké rozdiely.

Zaviazali preto vedenie kraja, aby do budúceho zastupiteľstva vyčíslilo finančný dosah návrhu, na základe ktorého by sa zvýšil osobný príplatok všetkým 3100 zamestnancom BBSK o sumu sto eur.

„Verím, že na budúce zastupiteľstvo tento návrh dostaneme a rozprúdime diskusiu o tom, akým spôsobom a kedy zamestnancom tieto prostriedky poukážeme na účty,“ zakončila Kováčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM