Jakub Forgács Správy

Písanie po stenách triedy? V bystrickej základke za to učitelia chvália svojich žiakov

Banskobystrická základná škola sa môže pochváliť nevšednou novinkou. Jej učitelia a žiaci už v triedach nepotrebujú tabule, postačia im steny.

Ilustračný obrázok k článku Písanie po stenách triedy? V bystrickej základke za to učitelia chvália svojich žiakov
Zdroj: Dnes24.sk

Žiaci zo Základnej školy na Golianovej ulici v Banskej Bystrici už nepíšu na tabuľu. Učitelia ich paradoxne chvália za písanie po stenách. Klasické, drevené tabule totiž nahradili špeciálnym náterom, ktorý premení každú hladkú stenu na plochu, po ktorej sa dá písať a kresliť fixkami.

Viac priestoru na písanie aj premietanie

Banskobystrická škola je jednou z prvých dvoch na Slovensku, kde využitie náteru už niekoľko mesiacov testujú. Žiaci aj učitelia v tomto prípade našli spoločnú reč, rozmerné plochy na písanie sa im páčia viac, ako tradičné tabule. Stenu považujú za praktickejšiu.

„V prvom rade sme získali oveľa väčšie plochy, na ktoré sa zmestí viac učiva,“ tvrdí riaditeľ školy Peter Zlevský. Učiteľ môže podávať plynulý výklad bez častého zotierania. Keďže je na stenu možné premietať učivo z projektora a rovno písať do obrazu, získali všestranne využiteľnú, interaktívnu plochu.

Kriedový povlak a prach sú už minulosťou

Pedagógovia si pochvaľujú tiež svetlejšie triedy. Týždenníci nemajú starosti s neodstrániteľným kriedovým povlakom a suchými rukami, ktoré zostávajú po zotretí tabule špongiou. Na zotieranie stačí suchá handrička a stena je znova pripravená na písanie. Minulosťou je prašnosť, alergie a ekzémy, ktoré krieda spôsobovala niektorým deťom.

Žiaci priznávajú, že si na novú tabuľu chvíľu zvykali, no píše sa im dobre. Mnohí by dokonca privítali ešte väčšie plochy či písanie po laviciach. Ten istý náter totiž možno naniesť aj na stoly či sklenené výplne vitrín. Výrobca dáva na kvalitu povrchu desaťročnú záruku.

Náter Smart Wall Paint je univerzálne riešenie. „Naša najväčšia výhrada voči tejto novinke bola, že nie je magnetická,“ hovorí riaditeľ. „O pár dní si však budeme mať možnosť vyskúšať aj magnetickú verziu,“ dodal.

Foto: ZŠ Golianova

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM