Ivana Kováčiková Rôzne Rôzne

Pílenie dreva, plieskanie bičom aj krojovanie. Na bystrickej škole ožijú tradície

Mnohí by povedali, že súčasná doba je pretechnizovaná a na tradície sa zabúda. Mladí ľudia teraz pod Urpínom dostanú príležitosť, zakúsiť pravé folklórne hry či jedlá ako od starých mám. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Pílenie dreva, plieskanie bičom aj krojovanie. Na bystrickej škole ožijú tradície
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Základná škola Moskovská organizuje v spolupráci s folklórnym súborom Urpín Deň histórie a tradícii. Práve na sviatok všetkých detí pripravila súbor aktivít zameraných na regionálne tradície. „Žiaci II. stupňa robili projekty, výrobky a praktickú časť sme spojili s MDD. Je pripravených 12 stanovíšť, ktorými budú žiaci prechádzať a budú triedy/družstvo plniť rôzne úlohy,“ popísala priebeh riaditeľka Marta Melicherová.

Podujatie začína už o 8:00 a prinesie folklórne hry, ale aj ochutnávku tradičného jedla. Nebude chýbať pílenie dreva, stavanie koliby, hod polenom. „Deti môžu postaviť z dreva most a prejsť po ňom, postaviť kolibu, skúsiť hrabať, rozobrať a poskladať hrable,“ priblížila riaditeľka. Sú pripravené aj folklórne puzzle. Šikovnosť preverí plieskanie bičom, mútenie masla, alebo krojovanie. Čakajú na vás atrakcie ako ľudový vodovod,Jánošíkov most či popoluška.

Malý aj veľký si budú môcť pochutnať na chliebe s masťou a cibuľou, chliebe s lekvárom a spoznať recepty na tradičné jedlá. Od obeda bude prebiehať škola folklórneho tanca so súboristami z Urpína. Ako uvidela riaditeľka školy, podujatie je určené pre žiakov, no aj rodičia a verejnosť sa môžu prísť pozrieť, ako sa deťom darí plniť úlohy.

V utorok bude od 14:00 prebiehať zase Matematická siesta. Pani učiteľka Romanová prišla so zaujímavým nápadom. „Starší žiaci pripravujú úlohy pre mladších spolužiakov a ukazujú, že matematika môže byť aj zábavná,“ priblížila riaditeľka.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Kúpalisko v Bystrici odhalilo ceny vstupného. Koľko bude stáť a aké zľavy sú pripravené?

Čo prinesie prvý júnový týždeň do Bystrice? 10 tipov na relax a zábavu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM