Rôzne Správy

Partička dobrodruhov obišla svet na trabantoch. Cestou domov sa zastavia aj v Bystrici

Posledná výprava „žltého cirkusu“ a medzinárodného česko – slovensko - poľského tímu vyvrcholí spanilou jazdou naprieč Slovenskom a Českom. Neobíde ani naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Partička dobrodruhov obišla svet na trabantoch. Cestou domov sa zastavia aj v Bystrici
4
Galéria
Zdroj: Žltý cirkus

„Žltý cirkus“ tvorí osem ľudí a štyri vozidlá: dva trabanty Egu a Babu, maličký poľský Fiat 126p nazývaný Maluch a Jawa 250, pomenovaná Anežka. Veľká cesta domov, ako svoju výpravu posádka nazvala, začala na juhu Indie, aby následne prešla celý farbistý subkontinent až na sever. Ďalej do Nepálu a podhoria Himalájí, kde trabanty pokorili rekord dvojtaktného auta a vyšli do výšky vyše 5300 metrov nad morom.

S vypätím všetkých síl prekonali cestovatelia hory mystického malého Tibetu v Ladaku a prebojovali sa až na hranice Pakistanu. „Z Pakistanu sme mali aj napriek všetkým skúsenostiam obavy a nedá sa povedať, že neoprávnene, no na druhej strane to bola asi najpohodovejšia krajina na trase. Na rozdiel od Číny, ktorá naopak v úvodzovkách prekonala naše očakávania, ako desivé to tam bude,“ sumarizuje Dan Přibáň.

Čína nechtiac umožnila cestovateľom nahliadnuť za kulisy. Jej západná časť sa ponorila do technokratickej diktatúry ako zo sci-fi. Pod dohľadom tisícov kamier veľkého brata utiekli s úľavou medzi kirgizské jurty, aby konečne v uzbeckom Samarkande dokončili cestu okolo sveta. Ďalej už výprava pokračovala vo svojich stopách. Naprieč Uzbekistanom, na „dno púšte“ k vyschnutému Aralskému jazeru, do Kazachstanu, Ruska a na Ukrajinu.

Vyvrcholením päťmesačnej cesty bude spanilá jazda Slovenskom a Českom. V malej dedinke Ubľa „žltý cirkus“ prekročí hranice Slovenska, aby v piatok 24. augusta popoludní o 16:00 prišiel do Banskej Bystrice na námestie, kde sa zdrží do cca 18:00. Cieľovú pásku pretnú v nedeľu popoludní v Prahe na Kavčích hočách.

K jazde „žltého cirkusu“ sa môžete pripojiť kdekoľvek na trase a na ako dlho budete chcieť. Tím bude zdieľať svoju aktuálnu polohu na Facebooku. Prísť môžete čímkoľvek. Ideálne, samozrejme, trabantom, Maluchom alebo na Jawe, ale zaradiť sa môžu všetky staršie i mladšie veterány.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z cesty „Žltého cirkusu“!

V OBRAZOCH: Žlté trabanty obišli svet a vracajú sa domov
4
Galéria
Zdroj: Žltý cirkus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM