Jakub Forgács Iné športy

Parádny zážitok a veľký test pred EYOF-om: Do Bystrice prídu plavci z Brazílie aj Libanonu

Veľký plavecký sviatok opäť pod Urpínom. Prečítajte si prvé informácie o Banská Bystrica Cup 2020!

Ilustračný obrázok k článku Parádny zážitok a veľký test pred EYOF-om: Do Bystrice prídu plavci z Brazílie aj Libanonu
4
Galéria
Foto: Janka Potančoková

Po špičkových skokanoch do výšky prídu do Banskej Bystrice poprední svetoví plavci, ktorí sa počas víkendu 28. a 29. marca na 13. ročníku obľúbeného podujatia Banská Bystrica Cup 2020 budú snažiť kvalifikovať aj na olympijské hry do Tokia. Podujatie je zároveň prvým testom pripravenosti krytého 50-metrového bazéna na usporiadanie 16. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF). O podujatí informoval manažér a riaditeľ Banská Bystrica Cupu 2020 Milan Záborský.

Z Libanonu aj Macedónska

Ako ďalej spomenul, v posledný marcový víkend pod Urpín zavítajú okrem slovenských aj pretekári z Brazílie, Česka, Libanonu, Litvy, Macedónska, Poľska, Rakúska, Slovinska a Ukrajiny. Štartové pole sa môže ešte rozrásť, keďže uzávierka prihlášok je 6. marca. Plavcov láka predovšetkým možnosť splniť limity či kvalifikačné kritériá pre štart na vrcholných medzinárodných podujatiach. Banská Bystrica Cup 2020 je jedným z kvalifikačných pre účasť na olympijských hrách v Tokiu. Zároveň môžu účastníci plniť limity na majstrovstvá Európy do Budapešti či kontinentálny šampionát juniorov v Aberdeene a reprezentačné družstvá si otestovať podmienky pre budúcoročný EYOF.

Vstup na tribúny je 28. a 29. marca zdarma, fanúšikov by mali prilákať aj kvalitné mená a už tradične výborná atmosféra okolo bazéna. Program sa po oba dni začína o 9:00.

Test pred EYOF-om

Tohtoročné podujatie je o to výnimočnejšie, že bude prvým testom pripravenosti bazéna na Štiavničkách na budúcoročný EYOF, ktorý sa uskutoční od 25. do 31. júla 2021. Bude to prvé oficiálne testovacie podujatie pred podujatím pre mladých športovcov od 14 do 17 rokov. V tomto roku sa ešte v auguste uskutočnia preteky Európskeho pohára v triatlone a v septembri bude Banská Bystrica hostiteľom etapy cyklistických Okolo Slovenska.

„Testovacie podujatia sú pre nás veľmi dôležité. Je to skúška pripravenosti športovísk i organizátorov. Na základe získaných skúseností získame cenné informácie, aby sme o rok pripravili kvalitné podujatie pre mladých športovcov. Sme radi, že organizátori Banská Bystrica Cupu nám vyšli maximálne v ústrety a môžeme si športovisko otestovať už teraz počas súťaže, ktorá má stále miesto vo svetovom plaveckom kalendári,“ uviedol športový riaditeľ organizačného výboru EYOF 2021 Banská Bystrica Peter Hamaj.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery z minulého ročníku podujatia Banská Bystrica Cup!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Skvelé plavecké divadlo na Banská Bystrica Cup 2019
4
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM