Jakub Forgács Správy

Pamätáte, ako zaujala Bystrica pred 15 rokmi? Na námestí padli hneď 2 REKORDY, FOTO

Oba rekordy zaznamenala agentúra SK REKORDY a zverejnia ich v oficiálnom kalendári slovenských rekordov. O čo išlo?

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte, ako zaujala Bystrica pred 15 rokmi? Na námestí padli hneď 2 REKORDY, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Deti z Banskej Bystrice a ďalších miest Banskobystrického kraja požiadali 1. júna 2007 symbolicky pre mesto pod Urpínom o udelenie titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Viac ako 4 500 sa ich predpoludním s certifikátmi „mladého diplomata“ zišlo na Námestí SNP, čo je slovenský rekord stretnutia sa detí na jednom mieste. Ďalším dosiahnutým rekordom je vypustenie 2013 balónov, ktoré sú taktiež odkazom pre Európu.

Oba rekordy zaznamenala agentúra SK REKORDY a zverejnia ich v oficiálnom kalendári slovenských rekordov.

Okrem primátora mesta Ivana Saktora a reprezentantov Banskobystrického samosprávneho kraja deti na Námestí SNP pozdravili aj diplomati členských krajín Európskej únie, zástupkyňa UNICEF-u a ďalší hostia, ktorí prišli podporiť mesto pod Urpínom v jeho úsilí získať spomínaný titul. Hromadné zvolanie Ahoj Európa!, ktoré na Námestí SNP zaznelo, sa stalo súčasťou oficiálnej zvučky kandidatúry Banskej Bystrice na titul Európske hlavne mesto kultúry 2013, ktorá sa niesla v znamení témy Banská Bystrica, BaBy, narodené v Európe.

Kandidatúru Banskej Bystrice v snahe získať spomínaný titul podporovalo dvanásť miest z Banskobystrického kraja. Mesto úzko spolupracovalo s francúzskym mestom Saint Etienne, ktoré rovnako pripravovalo svoju kandidatúru na udelenie titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Od roku 2009 totiž boli až dve mestá s týmto titulom, jedno zo starých a ďalšie z nových členských krajín únie. Nakoniec sa tento titul ušiel Košiciam.

Zábery zo spomínaných rekordov nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Bystrici padli pred 15 rokmi 2 rekordy
4
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM