Jakub Forgács Hokej

Országh po príchode na trénerskú lavičku baranov: Prezradil, o čom ani len nepomýšľal!

Barani spoznali nového trénera, ktorým sa stal Vladimír Országh. Ten s banskobystrickými hokejistami už absolvoval aj prvý tréning. Pozrite, aké boli jeho slová po návrate na domáci ľad.

Ilustračný obrázok k článku Országh po príchode na trénerskú lavičku baranov: Prezradil, o čom ani len nepomýšľal!
Zdroj: TASR

Hokejistov HC'05 iClinic Banská Bystrica povedie Vladimír Országh. S tímom spod Urpína, do ktorého sa vracia po ročnom pôsobení v Slovane Bratislava, podpísal kontrakt na nastavajúcu sezónu. Majster sveta z roku 2002 nahradí na striedačke ‚baranov‘ Miroslava Chudého, s ktorým sa vedenie v pondelok prekvapivo dohodlo na ukončení spolupráce. Asistentom Országha zostáva Richard Zedník.

Országh: KHL je KHL

Bývalý krídelník (38) odohral za Bystricu posledné súťažné zápasy počas aktívnej kariéry ešte v sezóne 2009/2010. Následne sa dal na trénerskú dráhu a už v ďalšej sezóne pôsobil ako asistent pri Milanovi Stašovi. Následne pomáhal Alpovi Suhonenovi, no toho po čase opäť vystriedal Staš. V sezóne 2012/2013 viedol Bystričanov spoločne s Chudým, pričom ich spolupráca sa odzrkadlila v ďalšom ročníku, v ktorom „barani“ skončili na tretej priečke. Uplynulý rok strávil Országh v Slovane Bratislava, kde najskôr asistoval Rostislavovi Čadovi. Po jeho odchode sa stal na chvíľu hlavným trénerom a následne pomáhal pri kormidle Fínovi Petrimu Matikainenovi.

Vladimír Országh už viedol podvečerný tréning. Do šatne i na ľad mohol vkročiť a vkorčuľovať doslova poslepiačky, pretože prostredie mu bolo dôverne známe. „Za ten rok v Slovane som veľmi vďačný, aj keď len na pozícii asistenta. KHL-ka mi dala veľmi veľa, určite som nazbieral nejaké skúsenosti a uvidím, či ich využijem aj v našej extralige. Vôbec som nepomýšľal, že sa do Banskej Bystrice vrátim. Minulý rok mali chalani výbornú sezónu, skončili vo finále, mal som aj niečo rozrobené v zahraničí. Prišla ponuka, rozmýšľal som o nej, musel som si narýchlo vyriešiť všetky rozrobené veci. Rokovania boli korektné, prostredie poznám, ambície sú najvyššie. Po zvážení za a proti som zostal doma,“ povedal.

Klesol, alebo stúpol v trénerskej profesionalite, aj na túto otázku našiel Vladimír Országh pohotovú odpoveď. „KHL je KHL, ale bol som na pozícii asistenta, teraz mám možnosť byť hlavný tréner. No a čo je tiež podstatné, so Slovanom som nenašiel spoločnú reč,“ vysvetlil.

Chudý mu bude chýbať

Či mu bude chýbať Miroslav Chudý, ktorý opustil klub nečakane po vzájomnej dohode len tento týždeň, Vladimír Országh vie presne. „Veľmi mi bude chýbať a prekvapil som sa, keď sa to stalo. Spolu sme pred dvoma rokmi niečo začali, on to dotiahol vedno s Rišom Zedníkom ešte do vyššieho levelu. Máme veľmi dobrý vzťah, komunikujeme spolu, stále sa stretávame a určite niektoré veci budem s ním konzultovať,“ uviedol.

Príprava nebude len o zaužívanej praxi. „Niečo nové donesiem ja, niečo nové Rišo, takže sa na spoluprácu teším. Viacmenej však 70–80 percent náplne sa nezmení. Ja som v minulosti preskakoval cez pozície asistenta a hlavného trénera, ešte raz poviem, som vďačný za skúsenosti z KHL. Dalo mi to veľa, som mladý tréner, treba sa mi rozvíjať. Potrebujem si všetko odskúšať, preto je dobré, že som teraz opäť hlavný tréner,“ pokračoval

Kostra vicemajstra sa postupne buduje. Vladimír Országh: „Samozrejme, že sú tu aj takí, ktorí tu boli počas môjho pôsobenia, či Mišo Hudec, Ivan Ďatelinka bol zase lídrom v Martine. Veľa chalanov však pribudlo, dosť hráčov rotovalo, rád by som bol, keby zostal Mišo Handzuš. V príprave treba dobre natrénovať, hľadať budeme vhodné zloženie, niečo pôjde ťažšie, niečo ľahšie, pomôže nám zo 11 prípravných zápasov,“ povedal s tým, že v jednom som si istý, Miro Chudý, aj keď veľa hráčov letnú prípravu u nás neabsolvovalo, určite nechal mužstvo vo veľmi dobrej kondícii. Viac ako polovicu chalanov nepozná, vo štvrtok ich videl prvýkrát, tak uvidí, ako sa káder doplní.

„Vlado bol naša prvá voľba, som rád, že sme sa dohodli. Je ambiciózny, pozeráme do budúcnosti s najvyššími ambíciami, v tomto sme sa zhodli. Vyšlo to tak, že bol voľný, dohodli sme sa, zobral si čas na rozmyslenie, nebolo to pre neho ľahké, preto je fajn, že to takto dopadlo. No a dohodli sme sa zatiaľ na jednu sezónu,“ dodal riaditeľ klubu Michal Longauer:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM