Iné športy

Organizátori Banskobystrického maratónu: Pár obmedzení je bohato vyvážených pozitívami celej akcie

Pod Urpínom sa uskutočnil jubilejný ôsmy ročník najväčšieho periodického športového podujatia na strednom Slovensku. Čo o ňom prezradili samotní organizátori?

Ilustračný obrázok k článku Organizátori Banskobystrického maratónu: Pár obmedzení je bohato vyvážených pozitívami celej akcie
20
Galéria
Zdroj: Fotobb.sk

Už osem rokov má Banská Bystrica svoj mestský maratón. Mesto pod Urpínom je známe pozitívnym vzťahom k športu, okrem VŠC Dukla tu pôsobí niekoľko desiatok subjektov, ktoré sa zameriavajú na rozvoj pohybovej kultúry obyvateľov. Napokon, Bystrica sa okrem titulu Európske mesto športu hrdí aj prívlastkom Mesto olympijských víťazov. Mesto je nakoniec aj jedným z hlavných partnerov tretieho najväčšieho mestského maratónu na Slovensku. O najväčšom periodickom športovom podujatí pre verejnosť na strednom Slovensku a jedinom večernom maratóne sme sa rozprávali priamo s organizátormi podujatia.

Čo je nosnou myšlienkou pre maratón v jeho súčasnej podobe?

Večerný zážitkový koncept má jasný zámer – vytvoriť jedinečné podujatie s veľkým návratovým potenciálom. Viac ako 2000 pretekárov na trati – to znamená ďalších 6000 divákov, ktorí strávia v meste jeden-dva dni. Bavíme sa tu o aktívnom turizme a obchodných príležitostiach, ktoré nenastanú každý deň. Chceme návštevníkom ukázať, že Banská Bystrica je miestom, ktoré ich má čím obohatiť. Maratón, to nie iba o nápore na parkovacie miesta a obchádzkových trasách pre dopravu. Je to v prvom rade o pozitívach, príležitostiach a aj prestíži pre moderný región.

Čo v tomto smere priniesol ôsmy ročník populárneho multišportového podujatia?

Každý organizátor je samozrejme rád, keď má počet účastníkov rastúcu tendenciu. Z tohto pohľadu môžeme byť spokojní a ďakujeme všetkým, ktorí svojim štartom prispeli k dvojcifernému percentuálnemu rastu. Zároveň sme skalopevne presvedčení, že podujatie má mať aj iný než športový rozmer. Preto sme obohatili aj sprievodný program. Na dvoch pódiách mali diváci možnosť vidieť tanečné a spevácke vystúpenia a vrcholom kultúrneho zážitku bol koncert skupiny Modus Memory priamo na atletickom štadióne na Štiavničkách.

Mimochodom, ste asi jediný maratón na Slovensku, ktorý má takéto monumentálne zázemie…

Áno, štadión SNP v Banskej Bystrici je jedinečným miestom pre slovenskú atletiku, a to nielen z historického hľadiska. Je to jediný certifikovaný atletický ovál, na ktorom pretekajú a trénujú hviezdy nášho športového panteónu. Chceli sme aj zážitkovým bežcom ukázať, že ich výkony si zaslúžia veľkú scénu. Kto nezažil dobeh po zotmení na osvietený štadión, môže si to len vzdialene predstaviť. V tomto ročníku sme pripravili pre bežcov okrem svetelnej show aj prekvapenia v podobe obrovského teplovzdušného balóna priamo v priestore dobehu.

Unikátny je nielen večerný koncept vášho maratónu, ale tiež otvorenosť nebežeckým súťažiam.

Sme otvorení všetkému (smiech). Inovovaná trať nám už vlani umožnila dať priestor inlajnistom a kolobežkárom, prišli aj hendbajkeri a aktívna verejnosť na kolieskach všetkého druhu. Šport nie je iba beh a teší nás, že pretekári na kolieskach tvorili 14% z celkového počtu účastníkov. Na Slovensku sa budujú cyklotrasy a nové športoviská a korčule alebo kolobežka sa stávajú stále populárnejším spôsobom športového vyžitia. Multišportový charakter je realizovateľný aj vďaka kompletnej výluke dopravy na celej trati.

Ako vnímajú podujatie obyvatelia mesta – najmä nešportovci, aj vzhľadom k dopravným obmedzeniam?

Inovovaná trať sa snaží v maximálnej možnej miere zohľadniť potreby občanov. Všetci iste chápu, že maratón v tak nádhernom meste nemôže byť situovaný mimo širšie centrum. Dostupnosť všetkých dotknutých ulíc sme riešili v spolupráci s mestom a políciou obchádzkovými trasami – okrem jednej ulice, kde neexistuje alternatívny prístup, sa nám to podarilo. Celému podujatiu predchádzala mohutná informačná kampaň, premávka MHD sa riadila upraveným grafikonom. Neradi by sme zužovali pohľad na takto významné podujatie výhradne cez optiku dopravnej situácie. Veríme a potvrdilo sa, že tých pár obmedzení je bohato vyvážených pozitívami celej akcie. Naše registrované motto je: Srdce Športovca bije v srdci Slovenska – teší nás, že aj Bystričania ukázali návštevníkom maratónu prívetivú tvár.

Medzi slovenskými bežcami sú povestné vaše medailové skladačky. Ako to vyzerá tento rok?

Účastnícka medaila v cieli je už na športových podujatiach pomerne bežná záležitosť. Keďže organizujeme niekoľko pretekov spojených do jedinečného seriálu Marathon BB Tour, rozhodli sme sa, že účastnícke medaile budú konceptuálne prepojené, aby nielen motivovali k pravidelnému pohybu, ale mali aj spomienkovú hodnotu. Pozbierať kompletnú skladačku je už od roku 2013 bonusovou výzvou. Rok 2019 je ôsmym pre maratón a pre dizajn medaile sme zvolili symboliku ozubeného hodinového kolieska s výsečou na ôsmych hodinách. Do tejto najväčšej a dominantnej medaile zapadajú tie z ďalších podujatí. Najbližšie nás čakajú práve záverečné preteky tohtoročnej Tour – Kordícky Extrém.”

Originálny nie je iba samotný Banskobystrický maratón. Verejnosť vie, že robíte aj iné jedinečné preteky v regióne a hlavne, Minimaratón výhradne pre deti a rodiny.

Žijeme a tvoríme v Banskej Bystrici, ktorá má úžasné okolie. Snažíme sa to ukázať a preto sú Ďalšie podujatia situované v malebných obciach pod horami – v Nemciach, Kordíkoch či Ľubietovej. Účastníkom sa to zjavne páči, všetky behy už dnes majú viac než tisícovú účasť. Trojkráľový večerný beh priamo v snehom pokrytej Bystrici to vždy všetko odštartuje…

Aktivity pre deti a rodiny sú jedným z našich strategických pilierov. Deti sú športovci budúcnosti. Už minulý rok sme išli do rizika a nezaradili detské disciplíny do programu samotného maratónu (ako to býva zvykom na iných podujatiach podobného druhu) – našou víziou bolo vytvoriť samostatné podujatie výhradne pre rodiny. To sa nám podarilo a augustový Minimaratón je podujatím, ktoré priťahuje rodiny s deťmi z celého Slovenska… Na druhej strane si tú tisícku detí nemôžeme prihodiť k maratónskej účasti – no doba, kedy o kvalite podujatia pre partnerov rozhoduje počet štartujúcich, dúfajme končí.

Čo iné je teda pre kvalitu podstatné?

Dnes nájdete v bežeckom kalendári, najmä v sezóne, desiatky podujatí denne každý víkend. Tak je to aj správne a konkurencia posúva nároky na štandard a zabezpečenie akcií. Súčasná legislatíva je výzvou pre organizátorov a dokázať pripraviť všetko v súlade s predpismi je známka profesionality a zodpovednosti organizátora. Účastník (a nielen pretekár), je v absolútnom centre nášho snaženia. Servis a bezpečnosť na trati, sprievodný program, výsledkový servis a časomiera, doplnkové služby ako masáže alebo tejping – všetko, čo vytvára reálnu hodnotu pre každého účastníka bez ohľadu na to, či ich je 100 alebo 1000. Návštevník podujatia musí byť nielen spokojný, ale aj v bezpečí a celé to musí mať niečo naviac, zážitkový prvok, pre ktorý sa oplatí na preteky vracať.

Organizujete iba vlastné podujatia alebo sa o vaše skúsenosti delíte aj s inými?

Historicky sme vždy realizovali aj kooperácie s inými organizátormi – tzv. Preteky na kľúč. Veľmi sľubnou vetvou našej činnosti je aj eventová agentúra, ktorá nám umožňuje realizovať vzdelávacie a tímbildingové programy pre firemných zákazníkov. Pohyb a zdravie sú dnes veľmi populárnymi témami a my môžeme stavať na takmer dekáde skúseností.

Kde nájdeme výsledky z aktuálneho ročníka Banskobystrického maratónu a kalendár akcií, ktoré pripravujete?

Prevádzkujeme registračný portál www.marathonbbtour.sk. Tu nájdete všetky informácie o realizovaných aj pripravovaných podujatiach – našich aj iných, ktoré využívajú náš servis registrátora.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z tohtoročného Banskobystrického maratónu!

V OBRAZOCH: Banskobystrický maratón 2019
20
Galéria
Zdroj: Fotobb.sk
Zdroj: Marathon Banská Bystrica
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM