Jakub Forgács Správy

Opravy mestských budov aj nákup vybavenia. Na toto všetko vyčlenila Bystrica milión eur

Milión eur z mestského rozpočtu poslúži na obnovu objektov, opravy inžinierskych sietí aj odstraňovanie havarijných stavov. Kam všade poputujú peniaze?

Ilustračný obrázok k článku Opravy mestských budov aj nákup vybavenia. Na toto všetko vyčlenila Bystrica milión eur
5
Galéria

„Investície do malých „neviditeľných“ opráv na budovách v majetku mesta sa zameriavajú na stavebnú obnovu objektov, opravy inžinierskych sietí, odstraňovanie havarijných stavov a nákup potrebného vybavenia. V mestskom rozpočte je na tento účel vyčlenených približne 1 000 000 eur,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Údržba objektov sociálnych služieb v správe mesta počíta s financiami vo výške 54 000 eur. Na Zariadení pre seniorov Jeseň sa zrealizovali opravy dverí, okien či žalúzií. Stredisko Sociálnych služieb na ul. 9. mája zas potrebovalo odstrániť havarijný stav plynového kotla, opraviť kúpelne a toalety. Po rokoch je potrebné investovať aj do budovy mestského úradu (158 000 eur). Ukončené už boli opravy rozvodov kanalizácie, elektroinštalácie, podláh a pod.,“ pokračovala hovorkyňa.

„Od začiatku tohto roka sa nám podarilo z vyčlenenej sumy 1 000 000 eur vyčerpať už takmer pol milóna. Išlo o rôzne požiadavky, ktoré nám boli adresované z našich materských a základných škôl, zo zariadení sociálnych služieb a ďalších objektov v majetku mesta. Veľakrát sú to rôzne drobné stoeurové opravy, ale aj náročnejšie investície, ktoré je potrebné zabezpečiť, aby sa naše budovy ďalej neznehodnocovali, udržiavali a boli prevádzkyschopné,“ hovorí primátor Ján Nosko.

„Nevyhnutné opravy ZŠ (414 000 eur) a MŠ (154 000 eur) sa do dnešného dňa zamerali na odstraňovanie havarijného stavu kanalizácie, výmeny ventilov, kúrenárske práce, opravy komínov, strešných odtokov, výťahov, rozvodov elektroinštalácií, zábradlí či na odstránenie vlhnutia stien. Za zmienku stojí, o. i., investícia 60 000 eur na výmenu okien a dverí na bývalej ZŠ Tatranská či oprava nášlapných vrstiev v hodnote cca 70 000 eur v ZŠ Ďumbierska,“ vymenovala Marhefková so slovami, že okrem toho mesto investovalo 30 000 eur aj do nákupu detských stolov a stoličiek v materských školách.

„Významnú investíciu predstavuje aj položka 120 000 eur, ktorú budeme počas leta čerpať na nákup vybavenia kuchýň v základných a materských školách. Veľa spotrebičov už nespĺňa požiadavky dnešnej doby, preto sa zameriame na obstaranie nových sporákov, konvektomatov, pecí, chladničiek a inej elektroniky,“ dopĺňa Nosko.

„Na údržbu ďalších mestských budov bolo vyčlenených cca 46 000 eur. Práce doposiaľ súviseli s opravami a maľovaním Hodinovej veže, kultúrneho domu na Uľanskej ceste, budovy na Námestí Ľudovíta Štúra, zvonice v Podlavicicah či objektu na Rudlovskej ceste 20,“ dodala Marhefková so slovami, že ďalších 15 000 eur pôjde aj na interiérové vybavenie Informačného centra v dopravnej časti autobusovej stanice.

V OBRAZOCH: Opravy mestských budov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM