Správy Samospráva

Opravy ciest, schodísk aj lepšie podmienky pre cyklistov. Takto Nosko zhodnotil rok 2019

Mesto do obnovy miestnych komunikácií v tomto roku investovalo viac ako dva milióny eur. Čo všetko sa urobilo pod Urpínom?

Ilustračný obrázok k článku Opravy ciest, schodísk aj lepšie podmienky pre cyklistov. Takto Nosko zhodnotil rok 2019
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Rok 2019 bol náročný, ale počas dvanástich mesiacov sme urobili viditeľný kus práce a spolu s mestskými poslancami sme si nastavili spoločné priority a ťaháme za jeden povraz. Zhodnotil v piatok aktuálny rok vo svojom úrade primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Je v ňom už druhé funkčné obdobie.

„Tento rok bol o kontinuite s predchádzajúcim obdobím. Dokončovali sa projekty, naďalej sme pracovali na opravách ciest, schodísk a chodníkov či na zlepšovaní podmienok pre deti v materských a základných školách. Zamerali sme sa aj na pietne miesta či obnovu budov. V úzadí nebola ani športová infraštruktúra,“ zdôraznil Nosko.

Obnova komunikácií aj parkovacie miesta

Mesto do obnovy miestnych komunikácií v tomto roku investovalo viac ako dva milióny eur, pričom z fondu dopravnej infraštruktúry to bolo približne 300.000 eur na desať úsekov, ktoré sa podarilo opraviť do konca októbra. Na stavebnú údržbu bolo využitých takmer 700 000 eur a opravy chodníkov 100.000 eur. Každý volebný obvod mal k dispozícii 60 000 eur a na vnútrobloky išlo cez 400 000 eur. Dotácia vlády na údržbu komunikácií bola vo výške 327 000 eur.

„Pokiaľ ide o parkovaciu politiku na sídliskách, dokončili sme parkovacie miesta na Tulskej a na Povstaleckej ulici, opravou prešla i parkovacia plocha a príjazdové cesty na uliciach Javornícka a Karpatská. Rozbehnutý je projekt na Tatranskej ulici, kde momentálne prebieha posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Venujeme sa tiež parkoviskám na Poľnej a Starohorskej ulici, kde projektanti dokončujú dokumentáciu pre územné rozhodnutie,“ pripomenul Nosko v súvislosti s tým, na čo najviac poukazujú Banskobystričania.

Nové možnosti pre cyklistov

Ako poznamenal, mesto sa stále snaží zlepšovať i podmienky pre cyklistov.

„Rozbehli sme projekt s požičiavaním e-bikov a súčasťou sú bezplatné nabíjacie body e-bike či Inovatívne návštevnícke centrum. Projekt s názvom Brána do regiónu, inovatívne návštevnícke centrum, bol realizovaný s finančnou podporou úradu vlády vo výške takmer 25 000 eur. Spoluúčasť mesta predstavovala 10 000 eur. Pri železničnej stanici pribudli vďaka Cykloiniciatíve Banská Bystrica cykloboxy a mapa pešej dostupnosti. V septembri sme otvorili prvú cyklotrasu, ktorá má takmer dva kilometre a spája časti mesta Hušták a Podlavice,“ dodal Nosko s tým, že celková cena za práce, stavebný dozor a nákup pozemkov dosiahla viac než 765 000 eur.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery rozsvietenej vianočnej výzdoby v uliciach Bystrice!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vianočná výzdoba po zotmení rozžiari Bystricu. Pozrite na tú nádheru
23
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM