Jakub Forgács Iné športy

Olympijskí víťazi aj svetoví rekordéri. Banskobystrický pohár láka hviezdami

Pod Urpín mieria plavci z piatich krajín. Na bystrických Štiavničkách sa v bazéne predvedú Brazílčania aj slovenské želiezka v ohni.

Ilustračný obrázok k článku Olympijskí víťazi aj svetoví rekordéri. Banskobystrický pohár láka hviezdami
5
Galéria

Celkove 220 pretekárov zo 42 klubov piatich krajín Brazílie, Čiernej Hory, Česka, Maďarska a Slovenska evidujú po odhláškach usporiadatelia z plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica na jubilejný 10. ročník plaveckého mítingu Banská Bystrica Cup, ktorý sa uskutoční už tento víkend v krytom 50-metrovom bazéne Štiavničky.

Banskobystrický pohár patrí medzi najväčšie plavecké mítingy na Slovensku. Pravidelne sa na ňom zúčastňujú najväčšie svetové, či európske hviezdy plávania, nevynímajúc ani domácich top pretekárov. Na Štiavničkách sa predstavili traja olympijskí víťazi, majstri sveta, majstri Európy a svetoví rekordéri.

Banskobystrický pohár sa v meste pod Urpínom už dávno stal pojmom. Svedčí o tom skutočnosť, že brána krytej plavárne na Štiavničkách sa jednému z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku otvára už po jubilejný desiaty raz. Veľkosť podujatia potvrdzuje i to, že aj tentoraz figuruje v medzinárodnom kalendári svetovej (FINA) i európskej strešnej plaveckej organizácii (LEN).

Nabitý hviezdami

Plavecké podujatie s desaťročnou tradíciou je synonymom plaveckej elity, ktorá sa tu rok čo rok stretáva (na štarte sa objavili pretekári už z 31 krajín z celého sveta), aby predviedla čo najlepšie výkony, splnila kvalifikačné limity pre účasť na najprestížnejších podujatiach v roku 2017 (Majstrovstvá sveta v Budapešti, letnú svetovú Univerziádu v Taipei, Majstrovstvá sveta juniorov v Indianapolise, Majstrovstvá Európy v Netanyi a Európsky olympijský festival mládeže v Győri).

„Aj tohto roku sa majú fanúšikovia plávania z celého Slovenska na čo tešiť. Hviezdny menoslov avizuje Maďarsko na čele s Petrom BERNEKOM, majstrom sveta a Európy v disciplíne 400 m voľný spôsob, 5-násobným európskym šampiónom a strieborným medailistom z kazanských MS 2015 v dlhej polohovke Dávidom VERRASZTÓOM, jeho sestrou Evelyn, držiteľkou piatich zlatých z ME, atraktívnou Zsuzsannou JAKABOSSOVOU, ktorá má tri európske tituly, Bystričanom už veľmi dobre známym a populárnym Gergő KISOM, 2– násobným majstrom Európy," vymenoval Milan Záborský, manažér a riaditeľ pretekov.

"Na štarte sa predstaví aj Češka Barbora ZÁVADOVÁ strieborná zo svetovej Univerziády 2015 v Gwangju na 400 m voľný spôsob, z ďalekej Brazílie, Nelson Da SILVA JUNIOR, päťnásobný majster južnej Ameriky a mnohonásobný finalista série pretekov svetového pohára. Ďalšími top plavcami budú Bence BICZÓ, dvakrát druhý z ME na 200 m motýlik, Gábor BALOG, semifinalista Olympijských hier 2012 na 200 m znak a tri razy bronzový z ME, výborný krauliarsky šprintér Krisztián TAKÁCS, účastník OH 2012, 2008, 2004, tretí z ME v disciplíne 100 m voľný spôsob,“ pokračoval.

Ťahákom aj Slováci

„Z nastupujúcej generácie plavcov, ktorí sa však už začínajú presadzovať medzi dospelými to budú Kristóf MILÁK, majster Európy juniorov 2016 v disciplíne 200 m motýlik, Dalma SEBESTYÉN, majsterka Európy juniorov 2012 na 200 m polohové preteky, Slovenka Barbora MIŠENDOVÁ, majsterka Európy juniorov 2014 z Dordrechtu v disciplíne 50 m motýlik, ďalší maďarskí plavci Sára JOÓ a Petra BARÓCSAIOVÁ, strieborné z majstrovstiev Európy juniorov, Márk TEKAUER, finalista majstrovstiev sveta juniorov (mimochodom synovec 5 násobnej olympijskej víťazky Kristíny Egerszegyovej),“ spomenul Záborský.

„Bystrické podujatie si pravidelne zaraďuje do svojho kalendára aj slovenská špička, žiaľ, tentoraz sa predstaví v zúženej podobe. Hlavným ťahákom by mala byť účasť kráľovnej nášho plávania 2016 Andrey PODMANÍKOVEJ a najlepšieho juniora za uplynulý rok Tomáša PÚCHLEHO. Žiaľ, okrem pôvodne prihlásených plavcov z Litvy, Poľska a Srbska z rôznych dôvodov nebude na štarte žiadny z tria slovenských olympionikov z Ria,“ poznamenal.

Hlavnú cenu podujatia získajú pretekári, ktorí dosiahnu najlepšie bodové výkony podľa tabuliek FINA. Súťažiť sa bude v štyroch vekových kategóriách. Pre troch najlepších mužov a tri najlepšie ženy sú pripravené zaujímavé finančné bonusy a hodnotné ceny, za každý rekord podujatia ďalšie finančné prémie.

Banskobystrický pohár v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM