Správy

Zvolenskí poslanci nezasadali ani na druhý pokus. Dôvodom bola (ne)účasť

Poslanci mali podľa programu rokovať o návrhoch opatrení v súvislosti s mimoriadnou situáciou vyvolanou šíriacim sa novým koronavírusom a tiež o dosahu tejto situácie na ekonomiku mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskí poslanci nezasadali ani na druhý pokus. Dôvodom bola (ne)účasť
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) vo Zvolene plánované na stredu sa opäť nekonalo. Po tom, ako sa rokovanie poslancov pred dvoma týždňami neuskutočnilo pre ich malý počet, nezrealizovalo sa z rovnakého dôvodu ani zastupiteľstvo zvolané opätovne. Polhodinu po plánovanom začiatku ho ukončila primátorka Lenka Balkovičová.

„Na prezenčnej listine je iba deväť podpisov a zastupiteľstvo tak nie je ani po 30 minútach od jeho začiatku uznášaniaschopné. Preto zastupiteľstvo končím a už viac k tomuto bodu rokovanie zvolávať nebudem,“ uviedla.

O čom mali rokovať?

Poslanecký zbor mesta Zvolen tvorí 25 poslancov a podľa zákona o obecnom zriadení musí byť na rokovaní prítomná nadpolovičná väčšina zvolených poslancov.

Poslanci mali podľa programu rokovať o návrhoch opatrení v súvislosti s mimoriadnou situáciou vyvolanou šíriacim sa novým koronavírusom a tiež o dosahu tejto situácie na ekonomiku mesta.

Jedným z bodov programu malo byť aj rokovanie o novej zmluve s vysúťaženým dodávateľom na čistenie a zimnú údržbu miestnych komunikácií a chodníkov.

Zásah pre mestský rozpočet

Ako uviedol hovorca mesta Martin Svatuška, koronakríza určite zasiahne aj mestský rozpočet. „Stane sa tak v dôsledku poklesu príjmov samospráv. Mesto Zvolen nateraz počíta s výpadkom minimálne dvoch miliónov eur z podielových daní, ďalšie výpadky môžu nastať aj pri príjmoch z miestnych daní. Prvé prognózy však vyzerali horšie. Všetko bude závisieť od toho, ako sa napokon vyvinie ekonomická situácia v krajine,“ konštatoval.

Napriek očakávanému prepadu príjmov zatiaľ podľa neho nie je ohrozené plnenie základných úloh mesta. „Naďalej sú tiež plnené povinnosti vyplývajúce zo zmlúv uzatvorených v minulom roku. Pozastavená je však príprava akýchkoľvek nových investícií, taktiež viaceré dotácie či výdavky spojené s kultúrou,“ priblížil Svatuška.

„Okrem prepadu príjmov však určite rozpočtu priťažia aj novovzniknuté výdavky. Oveľa viac financií ako kedykoľvek v minulosti musí totiž mesto vynakladať na nákup dezinfekčných či ochranných prostriedkov. Zvyšujú sa tiež výdavky na rozvoz stravy pre seniorov a na ďalšie opatrenia súvisiace so snahou o zabránenie šírenia nového koronavírusu a ochranu obyvateľov,“ doplnil.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery z vyľudneného Zvolena!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Ľudoprázdne ulice Zvolena, život utíchol aj v centre
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM