Správy

Zvolenské námestie rozozvučí viachlasný spev z Horehronia a rozvoňajú guľáše

Námestie v našom meste ožije nevšednou akciou. Lesníci pripravili pestrý program spojený s darovaním Zelenej kvapky krvi za zdravý les

Ilustračný obrázok k článku Zvolenské námestie rozozvučí viachlasný spev z Horehronia a rozvoňajú guľáše
Foto: Barbora Hermanová

Stánky s lesnou pedagogikou, vystúpenie Horehronských chlopov, Mariana Greksu, FS Poľana, hudobno-zábavnej dvojice pre deti s názvom Pali a Pali, súťaž vo varení guľášov a ďalší sprievodný program ponúka celoslovenské stretnutie lesníkov na námestí vo Zvolene – meste lesníctva. Spojené bude aj s darovaním Zelenej kvapky krvi za zdravý les. Informoval o tom David Hančinský, hovorca Slovenskej lesníckej komory.

Lesníci, vlastníci a priaznivci lesov z celého Slovenska spoločne s mestom Zvolen v sobotu 24. novembra organizujú jedinečnú akciu, ktorej cieľom je obhájiť prácu čestných a poctivých lesníkov. „Týmto podujatím chceme priblížiť verejnosti opodstatnenosť obhospodarovania lesov založených na tradíciách a vzťahu so zúročením odbornosti a nových poznatkov v odbore. Zle sa nám počúvajú rýchle riešenia v obhospodarovaní storočných kultúr akými je les, ale i neprimeraná kritika do našich radov. Aj touto formou stretnutia chceme deklarovať jednotu a opodstatnenosť našej komunity aj v novodobej spoločnosti,“ uviedol hlavný organizátor Milan Dolňan.

Program sa začne o 10.00 slávnos­tnými lesnicami v podaní trubačov stredných lesníckych škôl, Technickej univerzity vo Zvolene a zapálením nórskych ohňov pri tribúne. O zahriatie sa postarajú aj Horehronskí chlopi s viachlasným spevom, ktorý je aj zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Unesco. Milovníci folklóru si prídu na svoje aj počas vždy jedinečného vystúpenia domáceho FS Poľana a o výbornú atmosféru sa postará i rockový spevák a muzikálový herec Marian Greksa. Čerešničkou na torte bude dvojica spevákov a zabávačov s názvom Pali a Pali, ktorí pre deti ponúknu nezabudnuteľné hudobné a zábavné vystúpenie.

Najmenší sa nielen vytešia, ale aj naučia veľa nového v stánkoch s lesnou pedagogikou. Nebudú chýbať ukážky dravcov, poľovníckych psov, techniky, ako aj prezentácie práce lesníckych organizácií a inštitúcií či stánky s remeselníckymi výrobkami a lesníckeho ošatenia. Lesníkov môžu návštevníci povzbudzovať aj pri varení guľáša, ktorého podávanie bude spojené s dobrovoľnou zbierkou na výsadbu symbolického lesa pri Zvolene. Milovníci divinových jedál sa zasa môžu od šéfkuchára priučiť kulinárskym zručnostiam.

Podujatie bude mať aj humanitárny charakter, v Lesnícko-drevárskom múzeu vo Zvolene v centre podujatia môžete darovať najvzácnejšiu tekutinu na svete. Zelenou kvapkou za zdravý les možno už v najbližších hodinách pomôžete človeku, ktorý to bude súrne potrebovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM